Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Az ismeretlen ismerős: Petőfi Sándor

2023.02.23., csütörtök

AZ ISMERETLEN ISMERŐS: PETŐFI SÁNDOR
Vetélkedő-felhívás háromszéki, 5–8. osztályos diákoknak

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár 2023-ban is meghirdeti kreativitási és műveltségi vetélkedőjét háromszéki, 5–8. osztályos diákoknak, ezúttal a Petőfi-emlékévekhez kapcsolódva, a 200 éve született költő alakját állítva a középpontba.


A vetélkedőre a szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják 2023. március 19-ig, a biblio@kmkt.ro címen.


Benevezni a következő feladat teljesítésével lehet:

Találjatok egy kevésbé ismert Petőfi-verset, amelyről úgy érzitek, ma is aktuális vagy hozzátok is szól a mondanivalója, üzenete. Küldjétek be a vers szövegét, és írjátok le legtöbb egy oldal terjedelemben, szemléletesen, meggyőzően, hogy miért választottátok pontosan azt a szöveget. Készítsetek szabadon választott technikával (rajz, festmény, fotó és grafika kombinációja, kollázs stb.) egy olyan, A4-es méretű illusztrációt a vershez, amely szerintetek tükrözi annak tartalmi-hangulati lényegét, jellemző rá. Mind a szöveges megoldást (a verset és az indoklást ugyanabban a word-dokumentumban), mind a jó minőségben lefotózott vagy beszkennelt illusztrációt küldjétek el csatolmányként a fenti email-címre, a levél Subject / Tárgy rovatában feltüntetve: Petőfi-vetélkedő 2023.

Leveletekben szerepeljenek a következő információk: a csapattagok és az őket segítő pedagógus / kapcsolattartó személy neve, elérhetősége, az iskola neve, elérhetősége (telefonszám, e-mail-cím).

A feladatot legjobban teljesítő csapatok részt vehetnek a vetélkedő második fordulójában, március 27. és április 16. között.

A kétfordulós online versenyen legjobban szereplő hat csapat jutalma részvétel a két szervező intézmény július eleji, csernátoni olvasó- és kézműves táborában. Emellett az első két helyezést elérő csapat részt vehet június 19. és 23. között azon a magyarországi jutalomkiránduláson Petőfi Sándor szülőföldjén, amelyet Kovászna Megye Tanácsa és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervez. A vetélkedő végén a szervezők könyvjutalmat is kiosztanak az arra érdemes teljesítményű csapatoknak.

A zsűri mindkét forduló során hangsúlyosan értékelni fogja a kreativitást, leleményességet, a friss szemléletet, az olvasmányos fogalmazásmódot, a témában való tájékozottságot, jártasságot és a helyesírást.

Bővebb felvilágosítást itt lehet kérni: biblio@kmkt.ro, 0746 103 796 (Dimény-Haszmann Orsolya), 0733 009 222 (Szonda Szabolcs).

A vetélkedő és a tábor támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve