Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Biblioterápiás és e-biblioterápiás képzés könyvtárunkban

Háromszéki közkönyvtárosoknak tartott Sepsiszentgyörgyön kétnapos biblioterápiás és e-biblioterápiás képzést 2018. március 19-20-án Gulyás Enikő, a budapesti Könyvtári Intézet munkatársa, az e-biblioterápiás módszer egyik kidolgozója. A Bod Péter Megyei Könyvtárban lezajlott szakmai foglalkozáson a jelenlévő 21 könyvtáros (a házigazda intézmény munkatársai és a Kovászna megyében működő községi és városi közkönyvtárakból érkezettek) olyan módszerrel ismerkedett meg, amely szervesen beilleszthető és széleskörűen alkalmazható mindennapi tevékenységükben.

Gulyás Enikő többször is hangsúlyozta, olyan módszerről van szó, amelyet a könyvtárosok – bár lehet, nem ezzel az elnevezéssel – használnak munkájuk során, hiszen az olvasókkal beszélgetve, rájuk figyelve ajánlanak könyvet, olvasmányt. Gyakori az is, hogy utólag az olvasmányélményeket közösen megbeszélik.

A biblioterápia ugyanis irodalmi műveken alapuló „segítő” beszélgetés, amelynek szervezett formája csoportokban történik. A foglalkozásvezető adott témára és jól meghatározott céllal választ ki egy irodalmi művet (mesét, novellát, regényt, verset stb.), amelyet, a mű megismerése után (pl. felolvasás révén), a csoport kérdések segítségével közösen megbeszél.

Az e-biblioterápia az úgynevezett IKT-eszközök (info-kommunikációs technológiák) bevonásával színesíti a csoportos beszélgetéseket. A megismert irodalmi mű megbeszélésénél a csoport tagjai vizuális módon is véleményt formálnak a hallottakról: rajzot, fényképet, plakátot készítenek táblagépen, laptopon.
A módszer kidolgozása és gyakorlatba ültetése egyedülálló a világban. A tudományos megalapozás érdekében magyarországi iskolákban, hatodik osztályos diákokból álló csoportokban vezettek kísérleti jelleggel e-biblioterápiás foglalkozásokat, sikerrel.
A tréner a képzés során kiemelte a biblioterápia közösségkovácsoló hatását, hangsúlyozva azt is, hogy a könyvtárak általa újabb szolgáltatással bővíthetik kínálatukat, megerősítve és megsokszorozva szerepüket a folyton változó világban.

Köszönjük vendégünknek a munkáját és a hasznos információkat, minden résztvevőnek a tartalmas-kellemes együttlétet!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve