Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Blue Balliett: A Vermeer-rejtély

Forrás: kultura.hu

Vermeer XVII. századi holland festő volt, akinek a műveivel már biztos találkoztatok egy-egy reprodukción. A Vermeer-rejtély c. könyvben a főszereplő gyerekek pedig szintén egy titokzatos képe után nyomoznak.

Az amerikai író, Vermeer képét vette alapul könyvének, amely ötletes volt, hiszen ezzel is felhívja a mai fiatal olvasók figyelmét a művészetre. Rögtön felmerül az olvasó agyában, hogy ki volt Vermeer, hol élt, milyen képeket festett, s máris elindulhat egy kulturális nyomozás a híres festő után. Ám a könyv izgalmát egy másik nyomozás adja meg, amelyben két chicagoi gyerek bonyolódik egyre izgalmasabb kalandokba. A gyerekek életét teljesen felkavarja fiatal tanárnőjük titkos levele, a furcsa egybeesések, egy érdekes antikvárium, egy izgalmas könyv, és egy titokzatos idős hölgy.

A Vermeer kép mellett, még egy érdekességet tár az olvasók elé az író, még pedig a pentominót. A pentominó tizenkét darabból álló matematikai eszköz. Minden elemet öt négyzet alkot, melyeknek legalább egy oldala érintkezik. A pentominót a világ minden táján használják a matematikusok, hogy új ötletekkel állhassanak elő a geometria és a számok útvesztőiben. A pentominókat az ábécé elemeiről nevezték el, bár az alakjuk nem mindig hasonlít a kiválasztott betűre.- így kezdi az író a könyvet, s innentől kezdve a pentominónak komoly jelentősége lesz a könyvben. Pentominót forgat a főszereplő fiú a zsebében, pentominóktól várja a különleges kérdésekre a választ, s végül pentominókban adja fel a rejtvényt a könyv illusztrátora is az olvasóknak. A könyv képein elrejtett képeket kell megkeresni, amelyből meg tudhatjuk a könyv titkos üzenetét.

A Vermeer-rejtély valódi rejtély, amelyet már azért is érdemes elolvasni, mert egyre kíváncsiabbak leszünk a titkos üzenetre. Stílusilag hasonlít a régi lengyel detektív regényekre, amelyben a gyerekek még tényleg a Földön jártak, s hús-vér szereplők voltak, s ahhoz, hogy megfejtsenek valamilyen rejtélyt, még varázsolniuk sem kell. A főszereplőkért itt tényleg lehet izgulni, s azontúl, hogy persze minden megoldódik, még okosodunk is. Egy kicsit megismerhetjük Vermeert, vagy ha mégsem, akkor talán érdemes lesz utánanézni.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve