Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Bodó Barna és Váry O. Péter könyvbemutatója

2023.03.03., péntek 18:00

2023. március 3-án, pénteken 18 órától kettős könyvbemutató lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
A rendezvényen két, nemrég megjelent esszé- és tanulmánykötet kerül közönségközelbe, a szerzők jelenlétében: BODÓ BARNA Egy más mellett, illetve VÁRY O. PÉTER Otthonlét című munkája.
Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Bodó Barna 1948-ban született Sepsiszentgyörgyön, Temesváron él. Újságíró, politikus, politológus, egyetemi docens, ismeretterjesztő szakíró, közíró. 1980 óta húsznál több önálló kötete jelent meg magyar és román nyelven, amelyek – zömmel esszék és tanulmányok formájában – a szerző főbb kutatási területeiről merítik témájukat: szórványhelyzet, interetnikus kapcsolatok, regionalizmus–határmentiség, kisebbségpolitika. Munkásságát az utóbbi években is szakmai elismerések kísérték: Közösségért-díj (Temesvár, 2021), Pesty Frigyes-díj (Temesvár, 2022), Balogh Artúr Emlékérem (Sapientia EMTE, Kolozsvár).
2022-ben a kolozsvári Scientia Kiadónál megjelent, Egy más mellett című könyve előhangjában így fogalmaz: „(...) Te ki vagy? (...) És te? Kik vagyunk... Általában, közösségek tagjaiként. Mit válaszolunk, hiszen a fenti kérdésre a válasz a valahova tartozásra mutat. Tudjuk, tartoznunk kell egy közösséghez. Tudjuk, mert tapasztaljuk, a közösségeket «beárazza» a környezet: te ilyen vagy, hozzánk képest olyan. A másság mindig viszonyulást feltételez. Amikor magunkat is megmutatjuk. A másik közösségi minősítése rólunk (is) szól. (...) Tizenegy szöveg – tizenegy válaszkísérlet. (...) Válaszkeresések egy zavaros világban. És eseti válaszok is.”

Váry O. Péter 1968-ban született Sepsiszentgyörgyön, szülővárosában él. Újságíró, közíró, publicista.
2021-ben a sepsiszentgyörgyi ARTPrinter könyvkiadónál megjelent könyve, az Otthonlét esszéket és tanulmányokat tartalmaz Háromszék sajtó- és helytörténetéből. A kötethez Bodó Barna írt előszót. Részlet ebből: „Otthon lenni. Az egyik legjobb dolog, amit érezhetünk. Van egy hely, ahol megvalósíthatjuk álmainkat, ahova hazatérhetünk útjainkról, ahol megélhetjük a családi és közösségi történeteket. Bárhol nem lehetünk otthon. A kívülálló nincs otthon. A közbeszóló sem, aki életünk folyásával foglalkozik anélkül, hogy bármilyen közösséget vállalna. Otthon nincs közösség nélkül. Veress Zoltán írta egykoron: Otthon csak i t t h o n vagyunk. (...) Ma nem könnyű itthon lenni – de kell.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtóvisszhang:
Egymás mellett, otthon

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve