Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Costanza Casati: Klütaimnésztra

Forrás: olvasonaplo.net

Casati nagyon ügyesen intézi úgy a regény cselekményét, hogy bár a vallás jelen van benne, szereplői mégis felelősek a saját tetteikért. Izgalmas úgy olvasni a görög mitológiából ismert eseményekről (Heléna születése, trójai háború stb.), hogy ki vannak belőle hagyva az Olimposz lakói. Lédát nem Zeusz csábítja el, hanem egyszerűen csak félrelép egy idegennel, Tróját már nagyon régóta szeretnék a görögök megtörni, de amíg össze nem fognak Heléna szökése miatt, hogy segítsenek bosszút állni Menelaosznak erre nincs esélyük. Persze vannak templomok, papok, papnők kisebb-nagyon hatalommal, befolyással, kecske és emberáldozatokkal, de mindezek csak a korabeli kultúrát szolgálják, nem igazi szócsövei emberfeletti lényeknek.

Klütaimnésztrát meghatározza a kor és a környezet is amiben élt, abszolút érthetővé válik, hogy miért jut el addig a pontig, amíg és hogy miért kell őt komolyan venni. Több helyen olvastam, hogy a történet közepe kicsit leül, de nekem pont a regény eleje tűnt lassúnak, de rájöttem, hogy minden kellett ahhoz, hogy alaposan megismerjük Spártát az uralkodócsaládot, hogy az ottani élet mennyire más volt, mint egyéb görög városokban. Casati jól felépíti a cselekményt, prózája elegáns, gördülékeny és bár eleinte csak nagy vonalakban emlékeztem, hogy miért is hírhedt főhősünk a végén már nagyon izgultam és faltam az oldalakat, s örülök, hogy ott fejeződik be a történet ahol.

Bátran ajánlom a regényt azoknak, akik szeretnek olyan erős, határozott nőkről olvasni, akiknek a krónikások eddig csak a gonosz szerepét osztották ki, de most más megvilágításba kerülhetnek. Bár azért szólok, hogy a korszak nyers brutalitását nem szépíti a szerző.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve