Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

csendsötét – Oproiu Nicolette & Kiss Tibor Noé @ pulzArt

2023.09.17., vasárnap 17:30

A 9. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében, 2023. szeptember 17-én, vasárnap 17 óra 30 perctől különleges performatív színházi produkcióra, majd azt követően az alkotókkal való beszélgetésre kerül sor a Tamási Áron Színház előcsarnokában, könyvtárunk társszervezésében. A beszélgetés moderátora: GYÖRGY EVELIN irodalmár.

OPROIU NICOLETTE az előadója a KISS TIBOR NOÉ Beláthatatlan táj című kötete alapján készült, csendsötét című darabnak (dramaturg: Zeck Julianna, rendező: Muhi Zsófia). Az előadás időtartama 45 perc.

A húszas éveinek végén járó Dorka autóbalesetet szenved, majd kómába kerül. KISS TIBOR NOÉ regényében végigkövethetjük Dorka tudatfolyamát, a további elbeszélőkön keresztül pedig egy társadalmi tablóba ágyazott szövevényes szerelmi történetet és krimit kapunk. OPROIU NICOLETTE előadása egyetlen szereplőre koncentrál: Dorka perspektíváját élesíti ki, a „csendsötét” a lány szövegtöredékekből rekonstruált életét állítja elénk.
A darab kulcsmotívuma a függőség, és annak különböző árnyalatai és formái. Egy téma, amelyet a legtöbbször még most is hajlamosak vagyunk tabuként kezelni. A „csendsötét” arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy észrevegyük, a társadalmi stigmák mögött emberi sorsok, ellentmondásos családi viszonyok, szülő-gyermek kapcsolatok húzódnak. A „csendsötét” több szempontból is kísérletező darab. Dorka tudatfolyama a regényben is szürrealizmusba hajló szabadvers, az előadás pedig műfaji átjárásokkal dolgozik, ének, mozgás, tánc és különböző zenei motívumok is megjelennek benne.

KISS TIBOR NOÉ 1976-ban született Budapesten, író, újságíró és szerkesztő. Tizenhét éves koráig az FTC igazolt futballistája volt, újságírást és szociológiát tanult. Cikkeit rendszeresen közölte a Magyar Narancs, a Magyar Hírlap és a pozsonyi Új Szó. Tördelőszerkesztője és honlapfelelőse a Jelenkor folyóiratnak, illetve a pécsi Irodalmi Diszkó nevű rendezvénysorozat szervezője volt. 2022 júliusától Szlovéniában él.
Kötetei: Inkognitó (2010, 2016); Aludnod kellene (2014) – 2015-ben ezért Békés Pál-díjat kapott, amelyet, az alapítók szándéka szerint, olyan szerzőnek ítélnek oda, aki különösen értékes prózai művel hívja fel magára a figyelmet; Beláthatatlan táj (2020) – ezért 2021-ben Artisjus-díjjal tüntették ki. 2016 óta regényei négy nyelven váltak hozzáférhetővé (cseh, német, lengyel, szlovén), további négy nyelven (észt, horvát, román, szlovák) egyéb írásai, novellák és regényrészletek is olvashatók.

OPROIU NICOLETTE 1997-ben született Marosvásárhelyen. Multimédia és színművészet szakon végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Jelenleg a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa. Alkotói hitvallását így összegzi: „A színpadi színészet mellett érdekel a műfajok multidiszciplinaritása és a kreatív folyamatok mögötti tudatos tréning. Keresem, hogy hogyan lehet az előadóművészetek által közelebb hozni magunkhoz a világ jelenségeit, hogy jobban megértsük őket, és általuk saját egzisztenciánkat illetően is valós kérdéseket fogalmazzunk meg.”

Ajánlott életkor: 18+

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Beláthatatlan táj és „csendsötét”

Fotó: Vargyasi Levente

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve