Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Díjátadó és zenés-irodalmi előadás

2023.01.19., csütörtök 18:00

A magyar kultúra napja alkalmából 2023. január 19-én, csütörtökön 18 órától ünnepi műsor helyszíne lesz könyvtárunk Gábor Áron-terme.
Az esemény nyitányában a Kovászna Megyei Művelődési Központ által 2013-ban alapított Háromszék Kultúrájáért Díj átadására kerül sor. Az életműdíj a háromszéki kultúra területén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenységet ismeri el. A díjat idén KISGYÖRGY ZOLTÁN geológus, újságíró, helytörténeti szakíró veheti át. A díjazottat DEMETER LÁSZLÓ muzeológus méltatja, a díjat átadja TAMÁS SÁNDOR, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ezt követi SINHA RÓBERT gitárművésznek és PROHÁSZKA RÁD BORÓKA irodalomtörténésznek a „Száz alakba...” című zenés-irodalmi előadása, a Petőfi-emlékév jegyében.

Dr. Prohászka Rád Boróka a csíkszeredai Sapientia EMTE Humán Tudományok Tanszékének docense, irodalomtudós. Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművészi diplomát, Budapesten él, gyakran szerepel Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön eddig Lackfi János, Herczku Ágnes és Lackfi Dorottya társaságában lépett színpadra.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából született előadásukon Petőfi Sándor versei mellett kortársa, Mertz János Gáspár (1806–1856) gitárművei hangzanak el, amelyek a legszebb magyar romantikus zenei hagyományokat idézik. Az előadók – akik nemrég jelentettek meg egy Petőfiről szóló kötetet a Gryllus Kiadó gondozásában és Hargita Megye Tanácsának támogatásával – a költőről is elmesélnek majd néhány, az iskolai tananyagban nem szereplő, különös és humoros történetet.

Az esemény szervezői Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy és a Bod Péter Megyei Könyvtár.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Három gyönyörű futam volt az életem
Kisgyörgy Zoltán méltatása
Kisgyörgy Zoltán neve összeforrott Háromszékkel

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve