Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Előadás Albert Einsteinről Sepsiszentgyörgyön

2024.03.26., kedd 18:00

2024. március 26-án, kedden 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, élményszerű, zenés-ismeretterjesztő, tudományos előadás lesz könyvtárunk Gábor Áron termében, Albert Einstein életéről és munkásságáról, a Háromszéki TÉT-estek (Tudás - Élmény - Tapasztalat) sorozatban.


Az előadás narrátora Nagy Péter csíkszeredai tudománytörténész. Közreműködnek: György László (gitár és ének), Korpos Szabolcs (zongora).


Albert Einstein, minden idők egyik legnagyobb gondolkodója 145 évvel ezelőtt, 1879-ben született. A zsidó származású, német Nobel-díjas tudós elméleti fizikus volt. Ő dolgozta ki a relativitáselméletet, és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez.


Habár Alfred Nobel leszögezte a végrendeletében: „… kifejezetten akarom, hogy a díjak odaítélésében a nemzetiség kérdése fel ne merüljön, így tehát a díjat a legméltóbb nyerje el, akár skandináv az, akár nem”, több évbe telt, amíg Einstein megkapta a megérdemelt díjat. Hiába terjesztették elő a fizikusok minden évben a világszerte ismert tudós munkásságát, csak 1922-ben tudta átvenni díját. Abban az évben két fizikai díjat osztottak ki: az az évit Niels Bohr kapta meg, és az előző évit végre Albert Einstein, „érdemdús matematikai-fizikai kutatásaiért, különös tekintettel a fotoelektromos-effektus törvényének felfedezésére” (a Svéd Tudományos Akadémia hivatalos indoklása).


A hétköznapi emberek bizonyos köreiben ő vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon, és az előadás neki, a nagyszerű Albert Einsteinnak állít emléket.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve