Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Émile Ajar: Előttem az élet

A szerző, Romain Gary litván származású francia író, álnéven közölte ezt a művét. Ő az egyetlen francia író, aki kétszer is megkapta hazája legrangosabb irodalmi elismerését, a Goncourt-díjat.

A könyv főhőse, egy arab kisfiú, Momo, egy párizsi nyomornegyedben él Rosa mamával és több, hozzá hasonló sorsú gyerekkel. Élete nagyon nehéz, nem ismeri szüleit, nélkülözésben van része testi és lelki téren is. Mérhetelenül vágyik édesanyja, a biztonság, a melegség és a szeretet után. Élete a kezdetektől fogva küzdelmes, lényegében nincs, nem is volt gyermekkora. Mindezek ellenére vagy talán éppen ezért rendkívül talpraesett, bölcs és főleg különc gyermek.

A könyvben ő meséli el élete történetét, bemutatva környezetét, az őt körülvevő emberek sorsát, akik egymást segítve próbálják túlélni az embertelen körülményeket. A perifériára szorult emberekről mesél, a francia társadalom által kitaszított, lecsúszott zsidókról, arabokról, négerekről, árvákról, prostituáltakról.

Rosa mama, korábban zsidó prostituált, a maga módján lelkiismeretesen neveli a gondjára bízott gyermekeket, akik közül Momóban támaszra lel. A nőhöz különleges, megható kapcsolat fűzi a fiút, amelynek alapja az egymásrautaltság, hiszen kölcsönösen gondoskodniuk kell egymásról.

Megpróbáltatott élete ellenére Momóból nem lesz kiskorú bűnöző, és nem drogozza szét magát, mint körülötte sokan. Inkább keresi az öreg Hamil úr társaságát, vagy választ legjobb barátjának egy esernyőt, és gondját viseli Rosa mamának.

A szerző felforgatja a konvenciókat, a problémákkal való szembenézésről ír. Szókimondó és naturalista, mégsem megbotránkoztató. Tényeket közöl, igyekszik összerakni a darabokra szedett igazságot. Stílusa szórakoztató, magával ragadó, egyszerre polgárpukkasztó és megható is.

Ez a könyv az élet pártján áll, azt megszépítés nélkül, reálisan ábrázolva. Ahányszor beleolvasunk, annyiszor meríthetünk erőt belőle.

Tóth-Wagner Anikó könyvtáros ajánlója

A teljes könyv online ITT érhető el.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve