Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Emlékező könyvek: Magyari Lajos-emlékest, könyvbemutatóval

2020.01.22., szerda 18:00

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, 2020. január 22-én, szerdán, 18 órai kezdettel a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár kettős könyvbemutatóra hívja közönségét a Gábor Áron-terembe.

A rendezvényen Magyari Lajos költő, közíró (1942–2015) emlékét és munkásságát idézzük fel, életművének két fő vonulatát jelző, reprezentatív kötetek révén:

Lélekcserélő idők I–II. Válogatott vezércikkek. 1989–1990, 1991–1993. (Művelődés Egyesület, Kolozsvár, 2017, 2019)
Válogatott versek – Székely Könyvtár 80. (Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda, 2019).

A könyveket méltatják:
dr. Borcsa János irodalomkritikus (Kézdivásárhely)
Borsodi L. László költő, kritikus, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője (Csíkszereda)
Szabó Zsolt irodalomtörténész (Kolozsvár).

Felolvasással közreműködik: Magyari Zoltán István.

Hegedül: Furus Ábel, zongorán kísér: Sebestyén-Lázár Regina és Szabó-Siklódi Levente, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, illetve tanára. A diákok felkészítő tanára: Petraschovits Eszter.

Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

„Szókimondó, a szabadság, a demokratikus értékek és saját nemzeti közössége mellett elkötelezett írástudó közírói munkásságának egy szelete ez a naplóként is olvasható kötet, amely tényleg indokolja azt az egykori őszinte és nagy várakozást, amellyel 89–90-ben minden rendű és rangú olvasó kézbe vette a Háromszéket, s Magyari Lajos első oldalas vezércikkének olvasásába fogott. Várták a szavát, mert amit mondott, annak hitele volt olvasói előtt. Lehet-é ennél nagyobb elégtétele a betű emberének?!” (Borcsa János)

„Aki valaha is hallotta a nyilvánosság előtt beszélni Magyari Lajost, az tanúsíthatja: még a pontosvesszők helyét is világosan érzékelhettük gondolatfutamaiban – akárcsak a Balogh Edgáréban –, annyira lényeglátóan és nyomdakészen fogalmazott. Szükségszerűen, mert egy átmeneti kor zűrzavarában kellett naponta világosságot villantania, hogy az irányvesztettek jövőformáló eligazítást kaphassanak. Jellemző, hogy nem a »tolla hegyén« született újjá a Kossuth, Spectator (Krenner Miklós), Kacsó Sándor nevével fémjelzett vezércikk, hanem a szerkesztőségi szobában fel s alá járkálva. Cikkeit ugyanis egyenesen a gépírónőnek diktálta.” (Cseke Péter)

„Magyari Lajos negyedszázados üzenetei ma is túlnyomó többségben érvényesek, időszerűek. (...) akár napi olvasmányuk lehetne ez az eseményeket negyedfél esztendőn át szinte naplószerűen követő immár kétkötetes vezércikkgyűjtemény politikusainknak, hiszen érdekképviseleti szervünk céljai ma is ugyanazok, lévén alig változtak a körülmények. Az nem lehet kifogás, hogy a szerző egy megyei napilapban írta meg cikkeit, egyáltalán nem vidéki, adott esetben két kézre vívott csatát, egyaránt figyelt a világ, az ország és Háromszék történéseire, a tudatos külső és belső bomlasztókra, a barikád mindkét oldalán ellenünk kíméletlen harcot folytató janicsárokra és a jóhiszemű, de bizalmatlan, a céltalannak látszó küzdelembe belefáradtakra is.” (Szabó Zsolt)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Az eleven szó mestere
Magyari Lajosra emlékeztek
A költő és közíró kötetei (Magyari Lajosra emlékeztek)

Fotó: Toró Attila

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve