Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Erlend Loe: Doppler

A kötet hangoskönyv formájában ingyenesen letölthető a kiadó honlapjáról (scolar.hu)

Az abszurd humor kedvelőinek ajánlom Erlend Loe Doppler című regényét. Loe népszerű kortárs norvég író. Fekete humor, irónia és naiv elbeszélési mód jellemzi, valamint a fogyasztói társadalom kritikája. Nem veszi komolyan hősét, és a könyv annak ellenére könnyed, hogy társadalmi témák sorát érinti.

Andreas Doppler antihős, egy embergyűlölő, aki magányra vágyik, és szabadságát abban próbálja megélni, hogy nem hajlandó többé alkalmazkodni mások igényeihez. Fellázad, és felhagy minden jólneveltséggel, társadalmi elvárással. Hátrahagyja szabadsága érdekében a jómódot, családját, óvodás fiát, kamasz lányát, és az erdőbe költözik. Sátorban lakik, vadászik meg gyűjtöget, társa egy egészen elviselhető szarvasborjú, Bongó.

Doppler mindent felemás módon csinál. Nem az igazi vadonba költözik, nem szakít teljesen a civilizációval, sem családjával, és nyilván magával viszi az erdőbe saját korlátoltságát, emberi gyengéit. Társadalomkritikája jóhiszemű, gyakran közhelyes, maga a bíráló is karikírozott szereplő.

Sokféleképpen viszonyultam a főszereplőhöz az olvasás során. Elsősorban jól szórakoztam rajta, de volt, hogy elítéltem, megértettem, megbotránkoztatott, szerettem ... vagy épp magamra ismertem benne.

Bármennyire antiszociális Andreas Doppler, a regény főleg emberi kapcsolatokról szól. Végigköveti a könyvet a rejtélyes apafigura, Dopplernek a saját gyerekeihez való viszonya is, sőt, életében felbukkan rendre három bizarr férfi, akik lassan, akarata ellenére, társaivá válnak. Férfiak regénye ez, amelyben morózus skandináv fickók vicces jelenetekben szerepelnek.

A könyv minőségi szórakozást nyújt, de felkínálja a mélyebb továbbgondolás lehetőségét is. Norvégiában kultregény, történetét két további kötet is folytatja, 2020 februárjában pedig bejelentették, hogy a filmváltozatán dolgoznak. Ismerkedjünk meg vele, még mielőtt film lesz belőle…

Erlend Loe: Doppler. Scolar Kiadó, 2017. Harmadik kiadás.

Nagy Zsófia könyvtáros ajánlója

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve