Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Evelin De Vlieger: Félix és a szerelem

Forrás: www.moksha.hu

Mit tehet a kiskamasz, ha “megfertőzi” a szerelem? És akkor most a szerelem ciki vagy sem?

Félix furcsa dolgokat tapasztal magán: elpirul, össze-vissza kalapál a szíve, a lába remeg és a gyomra háborog. Az viszont rejtély számára, hogy mindez miért történik vele. A barátja, Péter (aki már jóval tapasztaltabb, hiszen egy évvel idősebb nála) egyértelműen felismeri a jeleket: Félix szerelmes. Péter azt is tudja, hogy egy fiú mit tehet ebben az esetben. Vagy járni kezd a lánnyal vagy hagyja, hogy a szerelem elmúljon. Ám miközben Félix minden praktikát bevet, hogy ne gondoljon Aminára – mert amúgy is allergiás a lányokra -, ám minden Aminához húzza, löki, sodorja és a világ (meg a levegő) állandóan tele van szerelemmel.Evelien De Vlieger Félix-sorozatából az egyik legkedvesebb darabom a Félix és a szerelem (Hoe maak ik het aan?) mert azt az átmeneti időszakot ragadja meg (igen kedvesen és szellemesen), amikor kilépve a gyerekkorból a fiúk és a lányok között pattogni kezdenek a szikrák és kicsit tótágast áll a világ. Nagy erénye a könyvnek, hogy Félix nem Disney-hercegnős ködfelhőben, hanem szigorú racionalitással figyeli és elemzi a történéseket. Ez egyszerre mulatságos és szívszorító. Mert voltam én is ilyen kamasz…Világ életemben azt hittem, hogy csak velem fordulhatott elő olyan, hogy állok a buszmegállóban, biciklivel lefékez előttem az a fiú, aki miatt órákig bicikliztem emelkedőre fel és le, hátha észrevesz, és hirtelen nekem szegezi a kérdést, hogy “Leszel a barátnőm?”. A kérdés egyszerre sokkolt, ijesztett meg és úgy érztem, mintha a gyomrom és a szívem egyszerre akarna utat törni a torkomon át a napsütésre. Aztán jön a busz vagy a csendet félreértve a fiú biciklizik tovább, már nem emlékszem, én pedig napokig, hetekig, hónapokig abban reménykedem, hogy válaszolhatok a kérdésre. De nem, soha többet nem beszéltünk, soha nem volt esélyem válaszolni neki.
Viszont éppen a Félix és a szerelem című könyv kapcsán jutott eszembe, hogy vajon az a fiú mennyit készülhetett erre a kérdésre, milyen lehetett neki bátorságot gyűjteni, mikor és hol remélt választ, és vajon végül csalódott vagy gyorsan jött egy nagyobb lángolás és már nem volt súlya sem a kérdésnek, sem a válasznak.

Vajon milyen lesz ez az időszak a fiaimnak? Dani még abban a korban van, amikor engem akar feleségül venni és az se zavarja, hogy már az apja felesége vagyok, de Zsombi már itt van a szerelmek és szívügyek kapujában. Már tavaly is kapott szerelmes levelet és ma, Valentin-napon is meglepte valaki. De jelenleg én jobban izgulok és elolvadok ezektől az óvatos kedvességektől, mint ő.

Viszont amikor rájött, hogy éppen újraolvasom ezt a könyvet, annyit reagált rá, hogy “Ja, Félix és a szerelmet olvasod, az jó könyv.” Igen, fiúknak a gyerekkor és a kiskamasz kor határán remek könyv, utána talán már túl “csöpögős”, de én nem csak fiúk kezébe adnám, hanem 9-11 éves lányokéba is, mert én gyerekként szívesen olvastam volna ilyen könyvet.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve