Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Ezerarcú szerzők a városünnepen

Irodalom a Szent György Napokon

Három klasszikus író-olvasó találkozó, illetve egy irodalom és zene összefonódásából született sajátos verseskötet bemutatója szerepel idén a Szent György Napok kulturális hetének irodalomkínálatában, amelyről Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója árult el részleteket tegnap. Meghívásukra Magyarországról Nádasdy Ádám, Kolozsvárról pedig Doru Pop és Balázs Imre József tiszteli meg jelenlétével a városnapokat, illetve Farkas-Wellmann Éva és az Evilági együttes koncertje és könyvbemutatója érkezik az Andrei Mureșanu Színház színpadára.

Idén is az az alapelv vezérelte az irodalmi kínálat kialakítását, hogy olyan kortárs szerzőket hívjanak meg, akik érdekesek lehetnek a helyi közönségnek, illetve a könyvtár olvasói között is nagy érdeklődésre tarthatnak számot. További másik szempont volt, hogy az előző évekhez hasonlóan most se maradjon el például a zene és irodalom ötvözete – fogalmazott Szonda Szabolcs.

A zene és az irodalom kapcsolása már az elmúlt években is vonzónak bizonyult, ezért több ilyen rendezvénynek is otthont adott Sepsiszentgyörgy. Hétfőn, április 23-án 19 órától az Evilági együttes az erdélyi származású, Magyarországon élő Farkas-Wellmann Éva költővel érkezik az Andrei Mureșanu Színházba egy rendhagyó kötet- és lemezbemutatóval. Szonda Szabolcs elmondása szerint gyakorlatilag hármas bemutatóról lehet beszélni, hiszen Farkas-Wellmann Éva kötetéhez egy CD-melléklet is tartozik, a versek megzenésítése az Evilági együttest dicséri, illetve a kötet illusztrációi – Ferencz Zoltán grafikus alkotásai – is külön bemutatót érdemelnének, többszörösen díjazott rajzokról lévén szó.

A soron következő három esemény már mondhatni klasszi­kus író-olvasó találkozó. Április 24-én 18 órától a könyvtár Gábor Áron Termében Szegő János anyaországi irodalomkritikus, a Magvető Kiadó szerkesztője Nádasdy Ádám magyarországi Atisjus irodalmi nagydíjas költővel, műfordítóval, esszéíróval és nyelvésszel beszélget A rend a dolgok végén mottóval. Szonda Szabolcs szerint némileg véletlennek tekinthető, hogy az író-olvasó találkozók mindhárom meghívottja igen sokoldalú ember, de esetükben mindaz, amivel a szépirodalmon túl foglalkoznak, valahol közrejátszik a szépirodalmi alkotásokban is. Nádasdy legalább akkora súllyal költő, mint műfordító (Dante Alighieri-, valamint William Shakespeare-művek kortárs fordításait jegyzi) – említette példaként a könyvtárigazgató.

Április 25-én román szerző, Doru Pop a meghívott. Esetében is követték az előző években meghonosított szokást, hogy lehetőleg olyan alkotót hívjanak meg, akinek műveit magyarul is lehet olvasni. Doru Pop kolozsvári író, esszéíró ráadásként olyan román kultúrember, aki magyar nyelven is jól beszél, illetve aktívan érdeklődik a magyar kultúra iránt. Irodalmi munkássága az elején jár, eddig a szakmai volt a hangsúlyosabb. Egy gyermekverskötet után 2013-ban jelent meg az O telenovelă socialistă címet viselő regénye, amely magyarul tavaly Szocialista szappanopera címen is elérhetővé vált. Mozaikszerű, emléktöredékekből felépülő családregényről van szó, a kritikusok szerint egy egész nemzedék fejlődési regényének tekinthető. Humoros hangvételű, sokan Bohumil Hrabal műveihez, illetve Emir Kusturica filmjeinek hangulatához hasonlítják. Beszélgetőtársa Demény Péter, akivel közösen egy román nyelvű „beszélgetőkönyvet” jegyeznek Csavargók csevegése (Pălăvrăgeala vagabonzilor) címmel.

Időrendi sorrendben az utolsó – csütörtökön, április 26-án 18 órától – meghívott Balázs Imre József József Attila-díjas költő, esszéíró, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Korunk folyóirat szerkesztője, volt főszerkesztője. Csak egyéni kötete 20 körül jelent meg eddig, amihez hozzájön még mintegy 10, amelyeket szerkesztőként jegyez.

Vele is Szegő János beszélget. Szonda Szabolcs elmondása szerint szépirodalmi tevékenysége is terítékre kerül, emellett szó esik majd rendhagyó, Facebookon indított, majd 1001 mondat – kritikák a kortárs irodalomról címmel könyvvé összeállt projektjéről, azaz legutóbbi kötetéről. Szonda Szabolcs szerint a kötetet olvasva olyan érzése lehet az embernek, mintha Balázs Imre József megteremtette volna az elmúlt 5–10 év termését célzó irodalomkritikában az „örkényi egyperceseket”.

(Háromszék, 2018. április 17., szerző: Nagy D. István)

http://www.3szek.ro/load/cikk/112228/ezerarcu_szerzok_a_varosunnepen_irodalom_a_szent_gyorgy_napokon_

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve