Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Farkas Róbert: Első könyvem... - sorozat

Forrás: foxbooks.hu

Eszes Róka meséi

Van egy jó és egy rossz hírünk a sorozat kedvelőinek: megjelent az Eszes Róka legújabb és bizony egyben befejező kötete, az Első könyvem a téridőről. A könyvesboltok polcairól biztosan mindenkinek ismerősek ezek a könyvek, ha más nem az impozáns borítóról, ami kedvesen hívogat, hogy belelapozzunk. Habár az illusztrációk (amik ráadásul rókásak!!!) gyerekek és felnőttek szívét is megdobogtatják, az Eszes Róka nemcsak az elragadó rajzok miatt egyedülálló. A sorozat ugyanis hiánypótló a maga nemében: a témában ez az egyetlen ismeretterjesztő mesekönyv a piacon kicsiknek. Így még azok is felhúzzák a szemöldöküket, akiknek kevéssé vagy egyáltalán nem fekszik ez a téma és várhatóan a gyerek sem készül majd asztrofizikusi pályára (habár, ki tudhatja?). Bárhogy is, gondolkodó gyerekek gondolkodó szülei jobb, ha számítanak rá, hogy egyszer talán nekik is felteszik a kérdést: Honnan jöttünk…? Akinek pedig ez a sorozat kéznél van, azt ez a kérdés nem érheti váratlanul.

Komolyan vesszük a kicsiket

Jómagam az a típus vagyok, akit érdekel és vonz a téma, mégis úgy hiszem, bajban lennék, ha a kislányom az égboltot kémlelve feltenne nekem néhány egyszerűbbnek tűnő kérdést, akár csak azt, hogy mitől világít a Nap? Bizony, nehezen látnék hozzá a magyarázathoz – jót is mondjak és értse is – ezért is örültem ennek a sorozatnak. Beszereztem, hogy ha majd eljön az idő, legyen mankó a kezemben, ami alapján szemléltethetem neki az univerzum nagy-nagy titkait. Olyan mélyen és annyira, amennyire csak szeretné. Kinek ajánljuk még? Kis tudósoknak biztosan. És azoknak, akik szeretnék tágítani a gyerekük ismereteit, vagy felkelteni az érdeklődését a téma iránt (amiben az illusztrációk nagyban segíthetnek!). Nehéz eldönteni, hogy ilyen kicsin mennyit értenek meg ebből a gyerekek, de a könyvet lapozgatni is jó és adhat egyfajta nyitottságot, szemléletet nekik, amihez később is visszanyúlhatnak majd. Habár a köteteket a legkisebbeknek címezték, úgy vélem, öt év alatt leginkább csak a kistudósok lesznek nyitottak rá, és főként az első, univerzumról szóló részre. Ez a rész ugyanis a témájában és a magyarázatokban is legkönnyebben érthető, leginkább kicsikre szabott epizód.

Fanni lányomnak. Kérlek, sose felejts el kérdezni!

Az Eszes Róka könyvek szerzője Farkas Róbert grafikus, aki kislányának írta és rajzolta meg az első kötetét. A sorozat annyira hiánypótló, hogy az első, angol nyelvű kiadás közönségi finanszírozásból jött össze és ezek után jelenhetett meg magyarul is. (A közönségi finanszírozás másik nagy sikerű példája az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, amiről itt írtunk bővebben.) A háromrészes sorozat kötetei: Első könyvem az univerzumról, Első könyvem a fénysebességről, és Első könyvem a téridőről. Mindhárom úgy épül fel, hogy a keretes, beszélgetős részben a kisróka kérdez, Róka papa pedig a kicsik egyszerű és érthető nyelvezetén válaszol neki. A megértést a hétköznapból vett példák és az illusztráció is segíti. A képek nemcsak szemléletesek, hanem nagyon szépek is, így a gyerekek képzeletvilágát is jobban megragadják. A keretes, párbeszédes szöveg alatt pedig külön érdekességek, magyarázatok is találhatók, ami nemcsak nekünk, szülőknek izgalmas, hanem abban is segít, hogy jobban elmerüljünk, tovább beszélgethessünk az adott témáról. Mivel a részeket nem mindenki ismeri, röviden bemutatjuk mindhármat. Lássuk hát, mi mindenre kíváncsi a kisróka!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve