Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Gévai Csilla: A fecsegő kastély

Forrás: kuckokonyvtar.blog.hu

Történetünk a békéscsabai Ropogós Csirke Utcai Általános Iskola negyedik osztályában veszi kezdetét, ahol is az iskola izomagyú tornatanára, Láng Anti bá a nyári bringás vándortábort szervezi nagy erőkkel

Az osztály legnagyobb döbbenetére Wander Janka - gúnynevén Nyafka Janka - is jelzi részvételi szándékát gondosan ápolt kis kacsóival. A többi gyerek el sem tudja képzelni, hogy Janka, aki még soha életében nem nyúlt semmi olyanhoz önszántából, ami árthatott volna bőrének vagy ruhája tisztaságának, mit fog majd csinálni egy biciklitáborban, ahol esőben, sárban kell tekerni, sátorban éjszakázni és tűzifát gyűjteni a vacsorakészítéshez.

Természetesen Janka csak azért vállalkozik erre a lehetetlen küldetésre, mert szeretne az osztály legmenőbb és legsportosabb fiújának (Zsombornak, becenevén Bringaboynak), a közelében lenni. Úgyhogy szüleitől kikönyörög egy nagyon menő bringát (remélve, hogy ezzel majd ellensúlyozni tudja, hogy szinte egyáltalán nem tud biciklizni), és nekivág ennek a kalandnak.

Legmerészebb álmában sem gondolja, hogy valóban ez lesz élete egyik legnagyobb kalandja, és közel sem a biciklizés miatt. Az első este ugyanis az éjszakai őrségből – köszönhetően az egyik osztálytársa által feltalált és suttyomban elhozott találmányának - az 1922-es évben találják magukat.

Jankának és osztálytársának, Csabának minden ügyességére és bátorságára szükség lesz, ha vissza szeretnének jutni saját korukba.

Ha kíváncsi vagy, milyen kalandokat élnek át a gyerekek, ha szeretnél megismerni egy igazi beszélő kastélyt, ha tudni szeretnéd, milyen „szuvenírt” hoznak magukkal időutazóink, akkor kísérd el Jankát és Csabát ezen a térben és időben messzenyúló biciklitúrán!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve