Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Háromszéki könyvtárosok szakmai találkozója Gelencén

2024.03.04., hétfő

A Bod Péter Megyei Könyvtár idén Gelence önkormányzatával közösen szervezte meg a háromszéki közkönyvtárosok hagyományos, év eleji módszertani napját és szakmai találkozóját, amelyre 2024. március 4-én került sor.

A rendezvényt azért helyeztük Gelencére, mondta el a jelenlévőknek Csüdör Katalin, a megyei könyvtár módszertani szakirányító munkatársa, mert az elmúlt évben itt jelentős fejlesztések történtek. Megújult a könyvtárépület, teljesen új felszerelést kapott, az állomány leltározása is hamarosan befejeződik.

Az olvasás és a könyvtár népszerűsítése érdekében tavaly a Mesekerék-Vándorkönyvtár elnevezésű programmal a megyei könyvtár munkatársai a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskolában több alkalommal tartottak foglalkozásokat, amelyeken 10 osztályból összesen 178 diák vett részt. Könyvtárközi kölcsönzéssel, időszakosan, jelentős mennyiségű, népszerű kötetet vittek a községi könyvtárba. Mindezzel az volt a cél, hogy erősödjön az olvasási kedv, és minél többen látogassák, használják azt. Ez sikerült is.

A szakmai napot megnyitó Ilyés Botond gelencei polgármester hangsúlyozta, hogy számára és az általa vezetett közösség számára fontos a kultúra, a könyvtár, és elkötelezett ezek működése iránt.
Szonda Szabolcs megyei könyvtárigazgató köszöntötte és biztatta a jelenlévő kollégákat, hogy a nem ritkán adódó nehézségek, mostoha idők dacára is találják meg önmagukban az erőt és a lelkesedést, amely segíthet a könyvtárügyet szolgálni.

A találkozó résztvevői ezt követően Kocsis Judit helybeli könyvtárost köszöntötték, aki elköszönt a kollégáktól, jelezve, hogy idén nyugdíjba vonul.

A megyei könyvtár munkatársai, Hollanda Andrea és Nagy-Bákai Réka a Jancsó Benedek Általános Iskola lV. osztályosainak mesefoglalkozást tartottak a találkozó keretében, ezzel is szemléltetve az ilyen és hasonló tevékenységek fontosságát az olvasásra és könyvtárhasználatra ösztönzésben. A gyerekeket Oláh Erika tanítónő kísérte el a művelődési házba, a rendezvény helyszínére, és velük tartott Dragomér Katalin iskolaigazgató, valamint Palkó Erika, az iskola könyvtárosa is.

Kötetlen beszélgetés után a jelenlévők meglátogatták a Szent Imre-templomot, majd közös ebéddel ért véget az idei találkozó.

Köszönjük Ilyés Botond polgármester úrnak és a helyi önkormányzatnak a kedves fogadtatást és a remek közös munkát. Gelence jó példa arra, hogy összefogással, helyi és megyei támogatással jó eredményt lehet elérni a könyvtár és a közművelődés terén is. Reméljük, követendő mintának bizonyul Háromszék-szerte!

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve