Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Hol folt, hol nem folt... volt egyszer egy NYÁRI FOLT…

Veszteségeink, gyászunk – ha felül tudunk emelkedni rajtuk – kincset, gazdagságot vagy akár küldetést is rejthetnek magukban. Erre találtunk nagyon szép példát Pálmai Nóra Margó és a titkos varróműhely című könyvében, amelynek alapgondolatait életre keltettük a 2023 augusztus 7. és 11. között tartott, meghívásos napközi táborunkban.

A regény szövegével egyénileg és csapatban is sokat dolgoztunk . A mindennapi felolvasás és a szövegfeldolgozás, a foltokból összerakott mesefüzér, a levélírás, a beszélgetések, a varrónapló életre keltése stb. biztosították az adott napi kreatív tevékenységek alapját.
Tudatosítottuk, hogy az olvasással vagy kézműves tevékenységekkel járó helybenülést mennyire fontos mozgással ellensúlyozni, és ezt közös tornával megtettük minden nap.

Liza mama életbölcsességei minket is elkísértek nap mint nap, és néhányuk mottóvá is vált:
“Még egy dolog, (…), ne feledd: hibázni kötelező. Komolyan! (…) Bosszankodni fogsz, kiabálni is, sőt földhöz is csaphatod az egészet, csak ne add fel! Az elrontott öltést ki lehet fejteni, mindig mindenre van megoldás.”
Jó volt látni, hogy a felolvasott történet hogyan indította el a gyerekek fantáziáját, és ki-ki saját elképzelése, egyénisége és ízlése alapján hogyan alkotja meg „titkos” varróműhelyének első alapkellékeit.

Köszönjük a lelkes részvételt!

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve