Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában

Forrás: kuckokonyvtar.blog.hu

Történetünk Pásztón veszi kezdetét 1551-ben, ahol a helyi szabómester fiának, Gáspárnak és barátainak iskolás, akarom mondani: oskolás éveibe nyerhetünk bepillantást.

Úgy fest, az iskolások a 16. században sem voltak mások, mint a maiak; a gyerekek gyakran bosszantják tanárukat (Gergely oskolamestert), és szüleiket csínytevésekkel, iskolakerüléssel, és a tanulást folyamatosan háttérbe szorító játékaikkal.

A fiúk fakardjaikkal felszerelkezve állandóan csatákat vívnak egymással, és legkedvesebb szórakozásuk az, hogy a város alatt húzódó pincerendszerben - amelyet ők labirintusnak neveznek - játszanak. Egyik nap azonban Gáspár játék közben elszakad barátaitól, és eltéved ebben a szövevényes pincerendszerben, de szerencséjére egy különös, idős ember egyszer csak megjelenik előtte, és kivezeti a labirintusból, és még egy különleges medált is ad neki, mely egy sárkányt ábrázol. A furcsa idegen azt is elmondja Gáspárnak, hogy ez egy védelmező sárkány, amely a leggonoszabb időkben is megőrzi a fényt, és megtartja arra az időre, amikor elmúlik a sötétség.

Nagy szükség is van erre a védelmező sárkányra, hiszen sötét felhők gyűlnek Pásztó és egész Magyarország felett, hiszen a törökök egyre több területet foglalnak el az országból.

Sokan - köztük Gáspár szülei is - úgy döntenek, hogy elmenekülnek a törökök elől, és más országban keresik a boldogulásukat. A kétségbeesett és szomorú fiú úgy gondolja, hogy az utolsó Pásztón töltött napján elrejti a medált, hiszen a városnak van a legnagyobb szüksége az amulett különleges erejére.

Nem is sejtheti, hogy tettének később milyen következményei lesznek. Pontosan 468 évvel később egy Dani nevű fiú rábukkan egy régi történeteket tartalmazó könyvben (egy ún. gestában) egy Casparus nevű lovagra (a Casparus a Gáspár név megfelelője), aki Pozhut (Pásztó korabeli elnevezése) városából származott, és még gyerekkorában a városból elmenekülvén elrejti legféltettebb kincsét: a sárkányos medálját. Daninak eltökélt szándéka, hogy megszerzi a kincset….

Vajon sikerül neki? Egyáltalán létezik a medál? Lehetséges, hogy még most is élnek köztünk lovagok?

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve