Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Kincskereső gimnazisták

2023. március 13. és 16. között az arra járók több csoport lelkes gimnazistát láthattak szaladgálni, keresgélni Sepsiszentgyörgy főterén és környékén. A Gödri Ferenc Általános Iskolából, a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból és a Váradi József Általános Iskolából érkező 5-8. osztályos tanulóknak nyolc rejtvényes feladványt kellett megfejteniük, amelyek a város nyolc emlékművével, szobrával álltak összefüggésben. Egyúttal össze kellett gyűjteniük a könyvtárosaink által a nyolc különböző helyszínen előzetesen elrejtett színes cédulákat is.

Az állomások feltérképezése után a játék könyvtárunk Gábor Áron termében folytatódott, ahol a Diószegi pékség által felajánlott ízletes pogácsa és forró tea várta a kíváncsi diáksereget. A felszusszanás után Lőrinczi Dénes helytörténész munkatársunk röviden összefoglalta a felkeresett helyszínekkel kapcsolatos tudnivalókat, és a város történelméhez fűződő anekdotikus történeteket mesélt.

A következőkben az emlékműveknél összegyűjtött cédulákból, amelyeken egy-egy, az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers sorai álltak, a diákoknak rekonstruálni kellett a választott szakaszokat. Munkájukat a Sánta Zsófia munkatársunk által rajzolt egyedi, színezhető könyvjelzőkkel, valamint osztályonként, a Városimázs Iroda jóvoltából a Sepsiszentgyörgyről szóló Kincses Képeskönyvvel jutalmaztuk.

Köszönjük minden résztvevőnek a közös játékot, a kíváncsi tekinteteket, a mosolygós jelenlétet! Reméljük, sikerült felvillantanunk előttetek néhányat abból a számos, karnyújtásnyira lévő kincsből, amelyek között élünk, és amelyeket érdemes időről-időre megkeresnünk, hiszen általuk magunkról is tanulhatunk valamit.
Szeretettel várunk vissza benneteket a könyvtárba!

Fotók: Klárik Loránd és a könyvtárosok

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve