Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvbemutató - Molnár Vilmos: Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei

2021.12.16., csütörtök 18:00

2021. december 16-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaház a helyszíne Molnár Vilmos csíkszeredai író friss könyve, a Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei. Rendhagyó legendárium bemutatójának, könyvtárunk társszervezésében. A meghívott beszélgetőtársa a rendezvényen: Miklóssi Szabó István író.

A szerző így fogalmaz új, „húsz éven aluliaknak és felülieknek” ajánlott kötetéről, annak fülszövegében (Corvina Kiadó, Budapest, 2021):
„Kőrösi Csoma Sándor külföldön minden bizonnyal a legismertebb székely-magyar. Indiától Franciaországig, Svájctól Amerikáig jelentek meg róla méltatások, tanulmányok, monográfiák, regények. Japánban az 1930-as években bódhiszattvává avatták. És az érdeklődés iránta nemhogy csökken, inkább nőni látszik. Ismereteink a nagy keletkutató és nyelvész életéről, hosszú vándorútjáról a magyar őshaza felkutatásáért igen hézagosak. Közrejátszik ebben Csoma közismert szerénysége, szűkszavúsága is, az, hogy saját egóját mindig háttérbe szorította, alárendelte a nagy célnak. Életének, utazásának fehér foltjait próbáltam kitölteni a mese eszközeivel. A fikció nem a valóságtól való öncélú elrugaszkodás, hanem a lényeg megragadásának módja a fantázia játékos, néha humort sem nélkülöző igénybevételével.”

Egy interjúban elmondja: „A csodák ott vannak körülöttünk és bennünk, csak ki kell lépni a komfortzónánkból, csak le kell venni szemellenzőinket. A csoda nem irányít, nem rendezőelv, csak ott van mindenhol mindenben, ahogy a só teszi ízletesebbé az ennivalót, pedig nem is látszik az ételben. Magát csapja be, aki nem figyel erre, akinek minden étel sótlan. A legendáriumot alkotó tizennyolc történetben igyekeztem követni Csoma Sándor keleti útvonalát, így például Egyiptomba is elkalauzolom az olvasót – keleti vándorlása első részében furcsa vargabetűt iktatva be, Csoma tényleg megfordult Egyiptomban. De az útvonalon kívül minden más a fantázia szüleménye. Néha eljátszom a gondolattal, ha Csoma Sándor feltámadna, és elolvasná ezt a könyvet, megtörténhet, hogy kijelentené: bár nem minden részlet egyezik a valósággal, de a lényeget tekintve pont ilyen problémákkal, dilemmákkal szembesült az útján, s a dolgokhoz való hozzáállása is egészen olyan, mint a könyvemben.” (Forrás: kronikaonline.ro)

Molnár Vilmos (1962, Csíkszereda): Márai Sándor- és József Attila-díjas író. Szülővárosában, a Márton Áron Gimnáziumban érettségizett 1981-ben, filológia-történelem szakon. Írásai 1981-től jelennek meg erdélyi irodalmi lapokban, később magyarországiakban is. Az 1990-es években irodalmi szerkesztője volt a Zabhegyező c. romániai magyar ifjúsági havi folyóiratnak. 1997-es alapításától kezdve a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havi folyóirat szerkesztőjeként dolgozott 2021-ig. 1999-től tagja a Magyar Írószövetségnek, 2002-től alapító tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, 2015-től tagja a Romániai Írók Szövetségének.
Korábbi kötetei: Levél Szingapúrból (novellák, elbeszélések, 1993); Az értelmetlen csoda (novellák, karcolatok, 1999); Az olvasó fizetéséről (novellák, karcolatok, 2000); Postakocsi (versek, 2010); Az ördög megint Csíkban (novellák, 2013); A legfelső stáció (szertelen történetek, rendhagyó mesék, 2017); Csodák ideje (válogatott novellák és karcolatok, 2017).

A rendezvény az érvényes járványügyi szabályozásokhoz alkalmazkodik (zöld igazolvány vagy negatív teszt megléte, maszkviselés, távolságtartás).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtó:
Mesék Kőrösi Csoma Sándorról
Molnár Vilmos csodás cselekedetei
Molnár Vilmos: Kőrösi Csoma Sándor és a kalmár
A mesék nem hazudnak

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve