Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Könyvbemutató : Múltból jövendőt

2021.12.14., kedd 18:00

2021. december 14-én, kedden 18 órakor könyvbemutatóra kerül sor könyvtárunk Gábor Áron-termében. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által kiadott, Múltból jövendőt című, Történelem hazulról alcímű kötetet ismerteti Galbács Pál, a könyv ötletgazdája és Szekeres Attila, annak szerkesztője. Köszöntőt mond Bedő Zoltán, a SZMÚE elnöke. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A harminchét társszerző közül többen jelen lesznek a rendezvényen.

Galbács Pál ötlete nyomán az országhatárok által szétszabdalt magyarságot képviselő, illetve az óceánokon túlra sodródott újságírók, írók közreműködésével született a kötet. A Kárpát-medencei magyarság évszázados töredezettségével összefüggő tárgyi emlékek képei köré, azok kapcsán írt gondolatok, történetek alkotják. Harminchét társszerző – nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a Székelyföldről a Hawaii-szigetekre, Ausztriába, Németországba, a Partiumból Ausztráliába, Kárpátaljáról Kanadába sodródott kollégák – munkáját szerkesztette egybe Szekeres Attila, aki megállapítja Történelemszilánkok című, Tegnapról holnapra alcímű előszavában: a közölt történetekből tisztán leszűrődik, hogy nekünk, magyaroknak, bárhova is vetett a sors, közös nyelvünkön kívül közös a múltunk is. Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem történelmében is. A múltat ismernünk kell, meg kell értenünk, belőle erőt kell merítenünk, és a mában élve érdemes a jövőbe tekintenünk.

„Az Olvasó kezébe bocsátjuk ezt a könyvet, táplálkozzék belőle. Gondolkodjék el a maga, családja, nemzete múltján, kutasson fel, őrizzen meg és adjon tovább tárgyi emlékeket, írott és képi forrásokat, szellemi hagyományokat a maguk és utódaik gyarapodására.”

A gazdagon illusztrált könyvet Szabó Kriszta tördelte. A borítót Léphaft Pál neves vajdasági karikaturista tervezte.
A kötet a helyszínen megvásárolható lesz.

A rendezvény az érvényes járványügyi szabályozásokhoz (zöld igazolvány vagy negatív teszt felmutatása, maszkviselés, távolságtartás) alkalmazkodik.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Múltból jövendőt, emlékből könyvet
Történelemszilánkok
Történelemszilánkokból jövőkép
Együvé tartozásunk újabb bizonyítéka

Fotók: Klárik Loránd

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve