Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Lackfi János: Szerelmi nyomozás

Forrás: www.magyaridok.hu

Milyen az igazi kamaszregény? Egy láthatatlan felnőtté avatási rítus, sok humorral, lehetőleg abszurddal és groteszkkel, és a legszörnyűbb szóviccekkel akár. Olyan, mint a kamaszok. Ha kell, trágár, ha kell, szemtelen vagy egyenesen pofátlan. Tiszteletlen. Pimasz. Emellett varázsos, misztikus, holdnézős.

Olyan királyokat kell megütni ifjúságiregény-fronton, mint Mark Twain és Gerald Durrell összes művei vagy Ottfried Preusslertől a Krabat a fekete malomban (tízévesen a horror netovábbja volt számomra, mikor Krabat inaséveinek kezdetén fölfedezi, hogy a Kakastollas hozta zsákokból nem gabonát őrölnek, hanem fogakat és csontszilánkokat – hol volt akkor még Harry Potter meg a digitális felmosórongy-outfitjükkel ijesztgető dementorok).

Lackfi János Szerelmi nyomozás című kamaszregénye tökéletesen hozza az életet, nemiséget, Isten-képet, önképet és még csupa ilyen életveszélyes dolgot realizálni kezdő siheder gondolati tekeréseit: „…ha belegondolok az Édenkertbe, meg odaképzelem az osztályunkbeli lányokat és fiúkat még a bűnbeesés előttre, főleg a lányokat, akár egy hatalmas nudista strand az egész, és olyan gondolataim támadnak, amilyenek a bűnbeesés előtt valószínűleg még nem támadtak Ádámnak.” Nagyon jó. Érvényes is, vicces is, kedves is. Talán túlságosan is kedves.

Elbeszélő főhősünk olyan kellemesen jópofa, olyan civilizált, olyan kis finom humorú, hogy én még kamaszban ilyet nem is láttam. Bálint egy olyan intelligens, érzékeny, szorgalmas kis 13-14 éves, amilyenről minden anyuka, apuka, barátnő, nagymama, osztálytárs álmodik. Jó, Bálint egyszer berúg, de akkor sem tör össze semmit, nem ír a vérével SMS-t a szerelmének, meg ilyesmik, csak diszkréten hallucinál valami kígyótestű konzumnőkről – te jó ég, mond egy 14 éves olyat, hogy konzumnő?

Szóval Lackfi erősen szoftra veszi a pubertást. Aki káromkodástól, testnedvektől, erekcióktól, öngyilkossági kísérletektől sötétlő, kemény kelet-közép-európai kamaszkorról olvasna, arról a kamaszkorról, mikor minden mozdulat élet-halál kérdése, az ne itt keresgéljen.
De ez a könyv jó. Nagyon jó. A kamaszkor pedig abszolúte relatív, tudom én azt, hogy a szomszéd bolygón olyan felebarátaim is élnek, akik nem hetedikben kezdték a rakendrollt. Azoknak ajánlom Lackfi kiváló művét, akiknek még nem voltak Tom Sawyer-i vagy Adrian Mole-i élményei.

Nevezett hősök ugyanis megeszik a Szerelmi nyomozás Bálintját reggelire. De még a Legyek urában is ő húzná a legrövidebbet. Cserébe a lányos szülők álma. Szívesen olvasnám nagyszerű szerzőnktől a Szerelmi nyomozás hard verzióját. De nyilván nem én vagyok a célközönség.

Lackfi János: Szerelmi nyomozás, Scolar kiadó, 2016.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve