Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Marianne Kaurin: Életem ​legjobb nyara

Forrás: konyvkritikak.blog.hu

Ina a Köves (a helyiek által Csövesnek csúfolt) lakótelepen él, anyukája jelenleg munkanélküli, de minden erejével azon van, hogy átképezze magát. A lány szégyelli, hogy szegények, ezért amikor a tanév utolsó napján a tanárnőjük megkéri az osztályt, hogy mindenki mondja el, hova utazik a nyáron, azt hazudja, hogy Délre megy. Amint elkezdődik a nyári szünet, rettegve a lebukástól, ki sem mozdul a szobájából, ellenben az osztálychatbe folyamatosan küldözgeti a netről lementett fotókat.

Egy nap összefut Vilmerrel, a sráccal, aki jövőre az osztályukba fog járni és aki szintén a Kövesen lakik. Vilmer idióta pólói, csálé fogai, és laza, de mégis idegesítő stílusa egyből kivívták a leendő osztálytársak ellenszenvét (a fiú az utolsó napon elment bemutatkozni), ám amikor előáll egy különös ötlettel Inának, a lány egyre közelebb kerül hozzá. Lehet, hogy mégsem lesz annyira rossz ez a nyár?

A bonyodalmak alapját Ina hazugságai adják, amire azért kényszerül rá, mert szégyelli, hogy szegények. Már ezzel a helyzettel nagyon sok gyermek tud azonosulni, különösen a mai világban, amelyben az lesz a menő a fiatalok között, aki a legújabb telefonja, a legdrágább ruhái vannak és aki a lehető legegzotikusabb országa utazik el.

Az ifjúság egy része pedig valóban hajlamos lenézni és kitaszítani a társaságból azokat, akik nem érnek el egy bizonyos szintet, így sokan kényszerülnek arra, hogy másnak mutassák magukat, mint ami - tehát az alapszituáció mindenki számára ismerős. Csakhogy Ina az anyukájának sem mond igazat, kitalál egy barátnőt meg közös programokat, így egyre jobban belegabalyodik a saját maga által szőtt hazugság-hálóba. Vilmerrel azonban különleges kapcsolat alakul ki közöttük, a lánynak a fiú iránt érzett érzései azonban mégsem lesznek erősebbek, mint a vágy, hogy a menő bandába tartozzon, ezért gyakorlatilag megtagadja saját magát. Persze, a végén minden jóra fordul, Ina megtanul kiállni saját magáért és azokért, akiket szeret, még akkor is, ha ezzel azt kockáztatja, hogy a többiek elfordulnak tőle.

Kaurin tehát egy igazán hétköznapi, a fiatalok számára jól ismert szituációba helyezi hőseit, így mutatva be azt, hogy minden helyzetben merjünk önmagunk lenni, még akkor is, ha ez éppen akkor nem tűnik éppen a legkönnyebb útnak - de hosszú távon mégis kifizetődő lesz.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve