Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Mészöly Ágnes: Sünimanó

Forrás: irocimborak.blogspot.com

A bükki manók arról híresek, hogy alig lehet rájuk akadni. Ám aki mégis találkozik velük, mindennél és mindenkinél jobban megkedveli őket. Különösen, ha ismeri a „mondandókat”! Azok ugyanis… NA NEM! Egy titokfejtős történetről spoilerezni (magyarán lelőni a poénokat) szigorúan tilos, tehát ezt most nem árulom el. Tessék elfogadni így: a fenti kijelentés teljességgel igaz, és erre Sünimanó a bizonyíték!
Aki ugyanis erről a kis bükki manóról szóló könyvet, vagyis inkább a manó történetét megismeri, azt fogja gondolni, hogy ő is szeretné, ha odaköltözne a családjához egy évre egy ilyen kedves kis lény.
Mert akkor olyan kalandokban lesz része, amilyenekről minden gyerek álmodik! Mészöly Ági könyve, a Sünimanó ugyanis egyrészt nagyszerű kis családi mese, ami tényleg olyan, mintha a következő utcasarkon játszódna. Másrészt varázsos, mesés és izgalmas, mert a kalandok a hegyek közé is elrepítenek, ahol… NA NEM! Spoiler nincs, s így sajna a „szomszéd ház kertjéről” se szólhatok.
De arról igen, hogy ebben a hamisítatlan mesekönyvben van bőven humor is, meg tanár-diák-zördülés a suliban, felnőtt-gyerek-zördülés bárhol, meg felnőtt-felnőtt-zördülés akárhol, meg gyerek-gyerek-zördülés mindenhol, és…
Ám a lényeg mégis az, hogy Sünimanó története olyan izgis nyomozós történet és kölyökakció, amilyet csak a legnépszerűbb és legkedveltebb ifjúsági regényekből ismerünk.
Sajnos az is igaz a bevezető mondatból, hogy Sünimanót tényleg alig találni, de aki ügyes, azért ráakadhat! Például könyvtárban, ritkásan antikváriumban… VISZONT!
Nagyszerű volna, ha amolyan ifjúsági-regényes kölyökakcióként mindenki keresni és kutatni és követelni kezdené a könyvesboltokban és a kiadóknál – és akkor biztosan lesz újra Sünimanó! Talán akkor még a történethez kicsit jobban méltó (szebb?) borító is készülhet hozzá…
Azaz csak hajrá!
Nyulász Péter

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve