Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Michel Houellebecq - Bernard-Henri Lévy: Közellenség

Forrás: www.konyves.blog.hu

Franciaország kedvenc botrányhősei, Michel Houellebecq író és Bernard-Henri Lévy filozófus 2008. januártól júliusig leveleztek egymással. Huszonnyolc levelet váltottak, amelyekben megtárgyalták, hogyan próbálják elviselni és feldolgozni a rájuk zúduló médiaössztüzet, és hogyan védekeznek ellene.

Beszélgetésük érinti az „elkötelezett értelmiségi" szerepét, a vallás újbóli felbukkanását a nyugati világban, de olyan személyes kérdéseket is, mint az ekcéma, vagy az apjukhoz való viszonyuk. A Közellenségek két hatalmas egójú, sebzett férfi élveboncolással felérő párbeszéde, akik, ahogy Houellebecq fogalmazott, homlokegyenest különböznek egymástól, de annyi közös bennük, hogy mindketten „igencsak megvetésre méltó személyek".

Bernard-Henri Lévyről áprilisban hallhattunk utoljára, amikor Orbán Viktorral találkozott és közel két és fél órán át beszélgettek. Orbán az után hívta kávézni Lévyt, hogy a filozófus az Indexnek adott interjúban élesen bírálta a miniszterelnököt, pestisnek nevezte az illiberalizmust, és arról beszélt, hogy Magyarország előbb-utóbb talán a rubelzónához fog csatlakozni. A találkozó után Lévy az Indexnek azt mondta: „Nem értünk egyet a liberalizmus, a nacionalizmus és Európa fogalmának kérdésében, sem pedig abban, milyen politikát folytat Magyarország a migránsokkal kapcsolatban. De annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök legalább rászánta az időt, és minden olyan kérdésemre válaszolt, amelyet a magyar civil szervezetek és a CEU vezetőivel való találkozóim során gyűjtöttem össze. Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket.”

Michel Houellebecq íróról is pár hete írtunk, ugyanis áprilisban a francia irodalomnak tett szolgálataiért a legmagasabb francia állami elismerésnek számító Becsületrenddel tüntette ki Emmanuel Macron. Egyébként Houellebecq legújabb könyve januárban jelent meg: ez a Serotonine, melynek főhőse egy olyan mezőgazdasági mérnök, aki visszatér francia vidéki gyökereihez, közben pedig elhűlve tapasztalja meg a globalizáció és az európai agrárpolitika hatásait.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve