Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Mindenki számára elérhetővé teszi adatbázisát 12 szakkönyvkiadó

FRISSÍTÉS: Az Akadémiai Kiadó május 31-éig meghosszabbította szolgáltatásai egyszerűsített elérési időszakát. A szotar.net, a mersz.hu és az akjournals.com szolgáltatásokhoz további egy hónapig lehet hozzáférni. A Szaktárs portálon lévő Akadémiai Digitális Archívum hozzáférése is meghosszabbodott, így szabadon böngészhető a https://www.szaktars.hu/akademiai/ oldalon, szintén május 31-éig.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, egy hónapig, vagyis április 23-ig mindenki számára hozzáférhetővé teszi adatbázisát a Szaktárs portálon keresztül szolgáltató valamennyi szakkönyvkiadó. Korábban az Arcanum Adatbázis Kiadó is április 16-ig nyilvánossá tette jelenleg közel 27 millió folyóirat és újság oldalt tartalmazó periodika-adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat. A kiadók listája és elérhetőségük alább tanulmányozható.

Ezek a kiadói tartalmak kizárólag intézményi előfizetők számára álltak rendelkezésre online könyvtári szolgáltatásként, de a kialakult helyzetben a szabad hozzáférés megteremtésével hozzájárulnak a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához. Mostanra 12 kiadó közel 15 ezer kötetes portfólióját kínálja a szolgáltatás, és a következő hetekben újabb jelentős kiadókkal bővül.

A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, megjeleníthetők, a tartalmak letöltésére azonban csak intézményi előfizetőknek van lehetőségük.

A szabad hozzáférést felajánló kiadók (az oldalak a nevekre kattintva érhetők el):

Akadémiai Digitális Archívum
Attraktor Kiadó
Balassi Kiadó
Gondolat Kiadó
L'Harmattan Kiadó
Kalligram Kiadó
Kortárs Kiadó
Kronosz Kiadó
Mentor Könyvek Kiadó
Napvilág Kiadó
Osiris Kiadó
Szaktudás Kiadó Ház

Továbbá, egyszerű regisztrációhoz kötve, 2020. április 30-ig díjmentesen elérhetők a következő oldalak:

MeRSZ

A https://mersz.hu/egyeb/regisztracio/ oldalon, a regisztráció során a legördülő listából a Felsőoktatási intézménynél a nem vagyok hallgatót kell kiválasztani.

szotar.net

A https://www.szotar.net/egyeb/regisztracio/ oldalon, a regisztráció során a legördülő listából az intézmény kiválasztásával (nem vagyok hallgató) válik automatikussá a hozzáférés.

Akadémiai Kiadó folyóiratok

A Kiadó legtöbb folyóirata* teljes szövegű hozzáféréssel, regisztráció vagy külön belépés nélkül elérhető a https://akademiai.com oldalon.

*A Springer Nature kiadóval közösen kiadott lapok továbbra is előfizetéshez kötötten vagy távoli eléréssel olvashatók.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve