Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Módszertani napon vettek részt a háromszéki közkönyvtárosok

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében 2020. február 17-én hagyományosnak számító, év eleji módszertani napot tartottak a Kovászna megyei közkönyvtárosok, a házigazda intézmény olvasótermében.

A találkozót a megyei könyvtár igazgatója nyitotta meg. Köszöntője után beszámolt az általa vezetett intézmény 2019-es tevékenységéről. Ezt követően a Bod Péter Megyei Könyvtár négy könyvtárosa különböző, az olvasást, a könyvtárhasználatot népszerűsítő tevékenységet mutatott beröviden, valamint a megyei könyvtárban elérhető, gazdag internetes adatbázisok használatáról és a Megyei Tükör napilapnak ugyanott végzett repertorizálásáról beszéltek.
A továbbiakban az egymás munkájának, tevékenységének megismerését is szolgáló szakmai találkozón részt vevő 19 háromszéki könyvtáros összegezte munkája tekintetében a 2019-es évet, sikerekről, eredményekről, de a mindennapi tevékenység nehézségeiről is szólva. Közös tapasztalataik, gondjaik kapcsán véleményeket cseréltek és javaslatokat fogalmaztak meg.

Az elhangzottak tükrében általánosan megállapítható, hogy a könyvtárak látogatottsága az előző évekéhez hasonló szinten maradt, és állományuk gyarapítására az önkormányzatok lehetőségük szerint áldoztak, de elsősorban adományokból gazdagodhatott az.

Az is megállapítható, hogy a könyvtárosok az általuk szervezett irodalmi-kulturális tevékenységekkel főként a gyermekekre, fiatalokra alapoznak, jól meghatározott céllal, így kívánják formálni a jövő olvasóközönségét. Gyakori eset azonban az is, hogy a könyvtáros más munkaköri feladatokat is ellát (pl. szociális ügyek intézője az önkormányzat keretében), ami részéről plusz odafigyelést igényel ahhoz, hogy a könyvtár kialakult és működő nyitvatartási programja alatt az olvasók megfelelő kiszolgálásban részesüljenek.

A jelenlévők folyamatban lévő részleges vagy teljes székhelyfelújításokról, költözésekről is beszámoltak. Ezekben a könyvtárakban időszakosan módosított programmal fogadják az olvasókat. A leglátványosabb ilyen folyamat a zabolai Fejér Miklós Könyvtár esetében zajlott, ahol teljes felújítás következett be. Rétyen felújították a volt komollói iskola épületét a könyvtár számára, azonban ez eléggé messze van a község központjától.

Tartalmas, a régebbről a szakmában lévő könyvtárosok tapasztalatait és az újonnan érkezettek lendületét ötvöző találkozó volt az idei is, amely közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Köszönjük a jelenlétet, a közreműködést minden résztvevőnek!

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve