Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Nicole Krauss: Sötétlő erdő

Forrás: www.kulturpara.blog.hu

"A Sötétlő erdő az útkeresés és a zsidó miszticizmus regénye,
Nicole Krauss szerelmes levele Kafkához."

Nicole Krauss olyan könyvekkel vált ismertté, mint a Nagy palota és A szerelem története. Új regénye, a Sötétlő erdő, mely két szálon fut. Megismerjük Julian Epstein-t, a 68 éves New York-i ügyvédet, aki egykor tüzes volt, tele élettel, bármikor örömmel vitázott. Mára megöregedett, harminc év után véget ért házassága, az ügyvédi irodában nyugdíjazzák. Élete fenekestől felfordul. Nem tudja mit kezdjen magával, végül szinte teljes vagyonát elosztogatta, majd Tel-Avivba utazott, hogy meggyászolja házasságát és megemlékezzen szüleiről. Ám valami félresiklik és nyoma vész.

A történet másik szálán egy harmincas évei végén járó brooklyni írónőt, Nicole-t ismerhetjük meg, aki egy kudarcba fulladt házasság után írói válsággal, álmatlansággal és nyugtalansággal küzd. Mikor már nem tudja mit kezdjen magával, úgy dönt Tel-Avivba utazik a Hiltonba, ahol gyerekkora óta többször megfordult. Reméli az ismerős környezet kirángatja válságából. Az ötlet úgy tűnik kudarcba fullad és eljut arra a pontra, amikor elvesztette hitét a vállalkozásban és úgy gondolja felesleges volt az egész út.

A két főszereplő, Nicole és Julian sosem találkoztak mégis nagyon is hasonlítanak egymásra. Mindketten ambiciózusok, sikeresek voltak, de most problémáik elől menekültek Izraelbe, ahol a megváltást, a segítséget remélték a várostól, ám teljesen mást kaptak, mint amire számítottak.

Epstein találkozik egy karizmatikus rabbival, aki azt tervezi, hogy felkeresi Dávid király összes leszármazottját és egyesíti őket. Ráadásul azt vallja, hogy a férfi is a vérvonal része. Eközben a másik szálon egy nyugalmazott irodavezető különleges, furcsa ötlettel áll Nicole elé: azt szeretné, ha újraírná Franz Kafka utolsó éveit elveszett kéziratok segítségével.

A regényben a fikció és a valóság ütközik, ahol két eltévedt zsidó tér haza, hogy megtalálja útját. Mindketten felfedezésre indultak miután megkérdőjelezték, hogy mire is van szükségük az élethez. Komoly átalakuláson mennek át, melyet a szerző szép, prózai stílusban ír le, miközben megismerteti az olvasókat a zsidó kultúrával, az identitásukkal és belső küzdelmeikkel.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve