Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Remethey Fülepp Dezső: A nagy szenvedély - A dohányzás története

Forrás: www.litera.hu

E könyv némi kárpótlás nyújthat napjaink köztörvényileg kiátkozott dohányosainak. 1937-es első megjelenése óta nincs párja hazánkban az emberiség e „bűnös” szenvedélyét taglaló részletes és szórakoztató kultúrtörténeti munkának. Remethey lelkesen védelmezi dohányt, és ismerteti felfedezésének történetét, valamint fogyasztásának módjait, a pipázástól, szivarozástól kezdve a tubákoláson, bagózáson át a mindezeket háttérbe szorító cigarettázás világdivatjáig. Szól a dohány kedvező élettani hatásairól, cáfolni igyekszik egészségkárosító rosszhírét, és hangsúlyozza: modern világ „idegemberének” szüksége van a füstölés nyújtotta pillanatnyi örömre és ellazulásra.

„Bizony (a dohány) barátja a tanulóknak, a gondolkodóknak, a szellemiéletetélőknek. Gondok elűzője, töprengések csendesítője, lelkilázongások csillapítója. Gondolatok élesztgetője. Balzsam. Azidegemberéletszükséglete…A dohányzás tehát nemcsak élvezetet nyújt az emberiségnek, hanem jelentős mértékben hozzájárul a világ szellemi kincseinek gyarapodásához is. Mert a gondolatok ezüstjei, aranyai és ékei megtisztultan csillognak elő a dohányfüst kékesszürke ködéből… A dohány tehát a modern Múzsa.”

Remethey Fülepp Dezső: A nagy szenvedély – A dohányzás története. Mühlbeck Károly rajzaival. Szerkesztette, a jegyzeteket és a kísérőtanulmányokat írta, valamint a képmellékletet összeállította: Csontó Sándor. Kortárs Kiadó, 2016, 232 oldal

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve