Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Ross Welford: Az 1000 éves fiú

Forrás: www.pagony.hu

Mi történik, ha valaki sosem nő fel, és nincs Sohaország, ahová elrepülhetne? Mit jelent egyáltalán felnőni? Az idő múlása okozza, vagy a testünk öregedése, esetleg a külvilággal való kapcsolatunk? Ezekhez hasonló komoly kérdésekre keresi a választ Az ezeréves fiú, amely egyszerre mélyen elgondolkodtató és lebilincselően izgalmas olvasmány az Abszolút korosztály számára. Éld át te is a csodát!

Ross Welford első magyar nyelvre lefordított műve az Abszolút-könyvsorozat részeként jelent meg. A szerző mozgalmas leírásai és akciódús történetvezetése nagyon fog tetszeni azoknak az olvasóknak, akik David Walliams könyveit is kedvelték. Welford a varázslatos elemek mellett emészthetően hinti el az angol történelem morzsáit, mutatja be Észak-Anglia tájait, nevezetességeit - a cselekmény helyszíneit. Ha korábbi Abszolút könyvekhez kellene hasonlítani, Az ezeréves fiú hangulatában átmenet Kolozsi László A hold emlékei című könyve és Jennifer C. Bertman Könyvvadászok-sorozata között, mert egyszerre filozofikus és mégis magával ragadóan pörgős. Aki szerette a Beépített robot című regényt, az biztosan Az ezeréves fiút is falni fogja!

A tizenegy éves Aidan Linklater családja a külvárosba költözése után nem sokkal megismerkedik Alfie Monkkal, a különös beszédű, visszahúzódó, vele egykorúnak látszó fiúval. Alfie édesanyjával élt egy emberektől távoli kunyhóban, ám az otthona leégett egy forró nyári éjjelen, és a fiú magára maradva Aidan szomszédjának, Roxynak a garázsában bújt el. Alfie bevallja Aidannek és Roxynak, hogy ő valójában több, mint ezer éves, édesanyjával a kora-középkorban Dánia térségéből hajóztak át a brit szigetekre. A fiú hosszú életének kulcsa egy életgyöngy, amely meggátolja az öregedést és a természetes halált, ám teljesen halhatatlanná nem teszi őt.

Alfie, vagyis eredeti nevén Alve, a történet során fokozatosan ébred rá, hogy a végtelen életnek addig volt értelme, amíg megoszthatta édesanyjával, és ha nem fordítja vissza a varázst, akkor örökre magára marad. Ugyanakkor a világ felett elszállt közben az idő, ezért dolgozik benne az ismeretlentől való félelem is. Az elmúlt korokban többször csalódott, ami gyanakvóvá tette, Aidanben és Roxyban azonban igaz barátokra talál.

Alfie mágikus, időn átívelő utazása felkészíti és motiválja az olvasót a fészekből való kirepülésre, az otthon védőburkából történő kimerészkedésre, és bátorítja a gyerekeket arra, hogy szépen lassan elkezdjék a maguk útját járni. A szerző Az ezeréves fiú elbeszélésén keresztül a felelősségvállalást, mint a felnőttkor és az önazonosság felé tett első lépést mutatja be, nem pedig úgy, mint egy elkerülhetetlen, szükséges rossz dolgot, amitől félni kellene.

Ezer év hosszú idő, sok ismerőst láthat az ember felnőni, ismét eltávolodni. Alfie már édesanyja mellett is magányos, egyetlen társa és barátja Biffa, a macska, akire kisgyerekként ügyetlensége miatt szintén felhasznált egy életgyöngyöt. De a kortársak barátságát és a közösségi érzést semmilyen háziállat nem tudja pótolni. Alfie a történet végén már azért küzd, hogy előkerítse az utolsó életgyöngyöt, amellyel ismét visszatérhet a “rendes” kerékvágásba, elkezdhet felnőni és kötődni a körülötte lévő világhoz, emberekhez. A többszáz éves értékválsággal küzdő fiú története rávilágít arra, hogy az élet akkor felbecsülhetetlen, ha jelen van benne a múlandóság, és tudjuk, hogy egy pillanat sem tarthat örökké.

Az ezeréves fiú sokrétű olvasói élményt nyújt, amelyben minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő mondanivalót. A gyerekeket behúzzák a varázslatos elemek és a karakterek, akikkel könnyen tudnak azonosulni, de ha véletlenül anya-apa is belelapoz a kötetbe, biztos, hogy ők sem fogják majd tudni letenni!

Az ezeréves fiú tökéletes regény minden olyan kiskamasz olvasó számára, aki elgondolkozott már azon, hogy egyszer majd fel kell nőni, de még nem tudja, milyen úton jut majd oda, és milyen felnőttek akarnak lenni. És meglepően lebilincselő olvasmány az olyan felnőttek számára is, akik szívesen merengenek a gyerekkor varázslatán és az életen úgy általában.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve