Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Berg Judit - Kertész Erzsi: A négy madár titka

Forrás: www.hintafa.blog.hu

Kertész Erzsi tele van csupa (kellemes) meglepetéssel. Tavaly nyáron Berg Judittal közösen szőtték egy kiskamasz regény fonalát. A négy madár titkának mi is utánajártunk és nem hagyjuk szó nélkül!

A Pagony kiskamasz és ifjúsági könyveit felvezető olvasmányok sorában végre betöltődött az az űr, ami átvezet a meseregényekből a Panthera és a Rumini után következő ifjúsági történetek felé. Az előbbi kapcsán írtam is, hogy az ajánlott 8+ életkor erősen gyerekfüggő -mi vártunk vele kerek egy évet, míg P belenő. A Négy madár titka viszont mind formailag, mind tartalmilag tökéletes olvasmány minden 7-8 évesnek.

Gerda egy nap titokzatos módon eltűnik, csakúgy mint röviddel korábban idősödő ornitológus nagypapája. Miközben a család és a rendőrség tehetetlenül áll az események előtt Kiki nyomozásba kezd és a lehető leghihetetlenebb felfedezéseket teszi.

A nyomozás minden fordulata mellett van a Négy madár titkának még egy izgalmas rétege. A népszerű szerzőpáros az olvasót is beveszi a tavaly nyáron kezdődött játékukba. Hiszen ahogy egymásnak adogatják a történet egyre gazdagodó szövetét az olvasó tudja -és milyen bizsergető ez a tudat -, hogy az írók az alkotás idején, hasonlóan a könyvet kezében tartozó olvasóhoz ugyanolyan izgatott várakozással haladtak a homályos végkifejlet felé.

Hiszen nem egy előre elkészített történetvázlat mentén alakult, amikor megvan a kezdő- és a végpont amik között a meglévő űrt kell kitölteni, hanem a két író a saját elképzelése szerint bővítette egy újabb fejezettel, epizóddal az addigi eseményeket. No, hát az íróknak is kijár némi izgalom, nem?

Annál is inkább, mert a két szerző stílusa szépen egymásba simul. Nincsenek törések, egységes a könyv az első mozzanattól kezdve. Bernát Barbara mostanra régi ismerősként üdvözölt illusztrációi további lendületet adnak az eseményeknek. Ha hozzám hasonlóan olthatatlan kíváncsiságot éreztek, hogy kitaláljátok, melyik fejezetet ki írta, akkor arra is van mód (…..figyelem, most egy nagyon erős utalás következik, biztos hogy tovább olvasol??…..) méghozzá a harmadik “cinkos madár” -alkotótárs, Bernát Barbarának köszönhetően. Aki pedig rájött, az nyugodtan érezheti magát a könyv címében említett negyedik madárnak. Csak tudjatok titkot tartani! :)

Az eladási listákat nézve a Négy madár története hamar közönségsiker lett, mi is nagyon gyorsan belebonyolódtunk Kiki és Gerda világába, hiszen -akár a Pantherához képest- kevesebb feszültséget tartogat, inkább a kibontakozó rejtély, a nyomozás, a kissé játékos hangulat, ami az olvasó figyelmét fogva tartja és észrevétlenül lendíti át a könyvön. Izgalmakban a Négy madár sem szenved hiány, de szelídebb formában, így a rövid, két-három oldalas fejezetekre tagolódó kiskamasz krimit nyugodt szívvel , de nagyon határozott mozdulattal odaadnám minden 8+ éves kezei közé. Jó ötlet, kifogástalan kivitelezés. Jöhet még több ilyen.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve