Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Senkiháza. Erdélyi lektűr - Vida Gábor a pulzArton

2023.09.16., szombat 18:00

A 9. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében és könyvtárunk társszervezésében 2023. szeptember 16-án, szombaton 18 órától VIDA GÁBOR író Senkiháza. Erdélyi lektűr című legújabb regényének sepsiszentgyörgyi bemutatójára kerül sor a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

A szerzővel MIKLÓSSI SZABÓ ISTVÁN író beszélget.

VIDA GÁBOR Kisjenőn született 1968-ban. Író, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat próza rovatának szerkesztője, illetve a kiadvány főszerkesztője. Gyerekkorát Kisjenőn, a magyar határhoz közeli kisvárosban töltötte, a nyarakat pedig a székelyföldi Baróton. Középiskolai tanulmányait Aradon végezte. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán járt magyar–francia szakra. 1993-ban az Éber című egyetemi lap szerkesztője volt. 1994-ben szerzett diplomát, azóta Marosvásárhelyen él.

Kötetei: Búcsú a filmtől, 1994; Rezervátum – történetek és hézagok prózában, 1998; Fakusz három magányossága, 2005; Nem szabad és nem királyi, 2007; Noé, az indián meg a dinók, 2009; A kétely meg a hiába, 2012; Ahol az ő lelke (2013, 2019), Egy dadogás története (2017, 2019; román kiadás: Povestea unei bâlbâieli – 2021), Senkiháza. Erdélyi lektűr (2023).

„1936 nyarán fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát, és próbára tegye szerencséjét. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, a turbinával is gond van. Kalagor Máté, akit Matei Călugărunak is hívnak, le akar telepedni, bár nincs könnyű dolga. Vele együtt ismerjük meg a helyet: a politikai elitet, a városka polgárságát, a csodabogarakat, a román rendőrt, a zsidó szatócsot, a német fényképészt és a százados juharfát a főtéren. A zárt mikrokozmosz fölött átgázol a történelem: királyi diktatúra, vasgárda, kis magyar világ, háború, szovjet bevonulás. És ha mindez nem volna elég, ott van még a mérnökember számára is legnagyobb rejtély, a szerelem. (…)”

A Magvető Kiadónál idén megjelent regény fülszövegének idézett részéből is kirajzolódó kisvilág, a nagy történésekre is adott lehetséges válaszaival több szempontból összecseng az idei fesztivál választott témájával: „pulzArt mikro – egyszemélyes világok”.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Erdélyi történet érzelmi rétegekkel

Fotó: Vargyasi Levente

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve