Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Simó Márton könyvbemutatója

2024.01.25., csütörtök 18:00

A Magyar Kultúra Napja alkalmából SIMÓ MÁRTON A boldogabb ember című regényének bemutatójára kerül sor 2024. január 25-én, csütörtökön 18 órától könyvtárunk Gábor Áron termében.

A szerző beszélgetőtársa LÖVÉTEI LÁZÁR LÁSZLÓ költő és műfordító lesz. Az esemény házigazdája: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A rendezvényen közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Time for Flute fuvolatriója: Sebestyén Lázár Kata (IX. o.), Ivanitzki Krisztina (VIII. o.) és Császár Katalin (vezető tanár). Műsoron: Zempléni László Fuvolatrió című, háromtételes műve.

Simó Márton (1963, Urikány): költő, író, szerkesztő, publicista. Középiskoláit a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban végezte, 1983-tól géplakatos, helyettes tanár Székelyudvarhelyen, majd a helyi Szabadság c. lap szerkesztője. Egyetemi tanulmányait 1990-től a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta; ez idő alatt a Romániai Magyar Szó (1992–96), az Udvarhelyi Híradó (1997) és az Erdélyi Napló munkatársa, a Szegedi Egyetem folyóirat irodalmi oldalainak szerkesztője (1993–95). 2000-től a Magyar Nyelvért Alapítvány ügyvezetője; 2004-től az Erdélyi (Könyv) Műhely c. folyóirat kiadója. 2011-től 2014 decemberéig az Udvarhelyi Híradó napilap kulturális rovatát vezette. 2013-ban – többekkel együtt – létrehozta az Élő Székelyföld Munkacsoport elnevezésű alkotóműhelyt, amelynek keretében falufüzeteket jelentetnek meg, és üzemeltetik az www.eloszekelyfold.com nevű portált, amely elsősorban a vidéki (székely) települések mindennapjaival foglalkozik.

Kezdetben versekkel jelentkezett (1984), majd fokozatosan rátért a prózai műfajokra; első – novellákat és elbeszéléseket tartalmazó – könyve, Az utolsó tanító a Pro-Print Kiadónál látott napvilágot (Csíkszereda, 2003). Tagja a Magyar Írószövetségnek és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának. Eddigi munkásságát Bálint András-díjjal (2019) és Tamási Áron-díjjal (2023) ismerték el. Az utóbbi években elkészült regényei – Gerzson szép délutánja (2020), Iker (2022), A boldogabb ember (2023) – mellett írta meg a Bánja-e a székely? című riportsorozatot, amely ugyancsak megjelenés előtt áll.

A boldogabb ember fülszövege szerint Simó Márton írásaiban – főleg a regényeiben – megszokhattuk, hogy azok olyan térben és időben zajlanak, keletkeznek, amelyek sokunk számára ismerősek. Nem Udvarhelyszék, se nem Csík-, Gyergyó-, vagy Háromszék, hanem egy elképzelt miliő, ahol Kadácsfalva közelében megtalálható egy Marosbecs nevű nagyobbacska város, de olyan települések is, mint Várhely meg Oltpad. Ennek a regénynek a hőse több létező figurából keletkezett, s a szülőfaluja, Kőalja is ott van valahol, bejelölhető ezen az elképzelt vidéken. Ha már székely – még akkor is, ha „virtuális” –, akkor Ábellel is rokonítható a mai Gyurka. Az ízes nyelvezet, a humor, a spontaneitás, a különböző élethelyzetekben tapasztalható találékonyság arra késztette az írót, hogy még jobban figyeljen a szavakra, a mögöttes üzenetre, hiszen manapság „számkivetettség” sújtja az írástudót, akinek a szava már nem annyira fontos, s csak ritkán épül be hathatósan az élet szövetébe.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve