Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Sokoldalú írók és cirkuszi akrobaták a Szent György Napokon

Egyiptomi utat sorsolnak

Ha eddig a városnapok különböző színpadain tartott produkciókat ismerhettük meg a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatókon, tegnap az irodalmi programokat, valamint az utcazene-fesztivál részleteit ismertették az illetékesek, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, illetve Nagy Krisztina az ERSZI képviseletében. A tombola fődíja sem meglepetés már, de Joós Stefannak más hírei is voltak.

Az irodalom és zene kapcsolatát felmutató rendezvények eddig is népszerűek voltak, maradnak tehát ezen a vágányon – mondta a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, aki egy kevésbé szabványos és három hagyományos író-olvasó találkozóról tájékoztatta a média jelenlevő munkásait.

Farkas Wellmann Éva igen meglepő módon gondolta újra és tovább a tízparancsolatot legújabb kötetében, melynek verseire az Evilági írt zenét, ezt mutatják be április 23-án, hétfőn az Andrei Mureșanu Színházban, az erdélyi származású költőnővel Szonda Szabolcs folytat párbeszédet. 24-én a könyvtárban Nádasdy Ádám költő, műfordítóval beszélget Szegő János kritikus, 25-én pedig a Teinben a magyarul is olvasható Doru Pop író, esszéista, egyetemi tanár a kommunista rendszer utolsó 20 évéről szóló Egy szocialista szappanopera című könyve lesz a fókuszban, a szerzővel Demény Péter beszélget. 26-án szintén a Teinben Balázs Imre József költő, irodalomtörténész, kritikus, szerkesztőnek lesz jelenése, aki 10 mondatos irodalomkritikáit hozza el keményfedelű kötésben.

– Régóta próbálunk becserkészni nem zenélő formációkat is az utcazene-fesztiválra – rukkolt ki a meglepő kijelentéssel Nagy Krisztina, az ERSZI rendezvényszervező iroda vezetője. – És most sikerült, a CommandARTe társulat a Szent György-téren fog zsonglőrködni, többek között egy hétméteres trapézon lógnak majd, illetve kutyás mutatványaik is lesznek. A Soldiers Crew humorral fűszerezi akrobatikus breaktáncos mutatványait, a Barbarossa Samba Group pedig nem fog megmaradni saját pódiumán, a kilenc dobosból álló társulat bejárja a várost, hogy hangulatot teremtsen. Érkezik még a Feri elesett művésznevű bluesgitáros seprűből és lapátból készített hangszerével, a V8 rockabillyt hoz, a Huckleberry Guys pedig bluest játszik.

– Évről évre kevesebb szentgyörgyi banda jelentkezik utcazenélni – osztotta meg nagy bánatát Nagy Krisztina, idén a művészeti líceum Gyűszűvirág régizene-együttese, a DSB Acoustic reagge-t és rockot játszó együttes, illetve a Spontán zenekar lesz jelen autentikus népzenével. Az utcazenészeket mindennap 13 órakor lehet meghallgatni, de a kézművesek között is feltűnnek majd.

A városi jegyirodában, a Székely Hírmondó szerkesztőségében és a H-press újságosbódékban kapható városnapi tombolajegyek egyúttal közvélemény-kutatásra is szolgálnak, rájuk lehet írni, kit kívánnak a jövő évi városnapok színpadán látni, nem mellesleg viszont egyetlen egyiptomi utazást lehet nyerni velük – egyet és jót, így döntöttek a szervezők. Joós Stefan, a Sun Travel turisztikai társaság vezetője bejelentette, 1000 euró értékű, 2 főre szóló, 4 csillagos szállodában all inclusive ellátással megspékelt egyiptomi utat ajánl fel a nyertesnek.

(Székely Hírmondó, 2018. április 17., szerző: Bodor Tünde)

http://www.hirmondo.ro/aktualis/egyiptomi-utat-sorsolnak/

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve