Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Stefanie Dahle: Szamócka - Vidám békakoncert és más mesék

Forrás: www.olvasovaneveles.gportal.hu

A kis szamócatündér egy teáskanna házban lakik (és ennél még lesz cukibb is), a népes Tündérkert egy szegletében. A tucatnyi mesében számtalan kedves és kedvetlen állattal és tündérkével találkozik, akiknek a segítségére siet. Időnként egy habegér sütivel (montam, hogy lesz még cuki) máskor a postás szerepét magára öltve békíti ki Centi sünit legjobb barátjával, a rókával. Mert Szamócka a szamóca-termesztésben elért sikerein kívül roppant figyelmes és szeretetreméltó kis tündérke. Nem is csoda, hogy a Tündérkert minden lakója szereti és a barátja.

Ne tévesszen meg senkit a piros ruhás, dundi, csillámszárnyú tündérke, mert Szamócka a vagányság és kedves cukiság ideális keverékét testesíti meg. Még úgy is, hogy a borítón néhány részlet csillámbevonatot kapott. (Bár én már egy ideje úgy vagyok vele, hogy időnként egy kis csillámtól minden jobb.) Ez a kedves, megértő és jószándékú epertündér visszavonhatatlanul a kedvencünk lett. Hamar bevett rutin lett, hogy a tervezett egy helyett (a jó dolgokat be kell osztani) két-három fejezetet is elolvastunk egyszerre. És bevallom, nekem is végtelenül jól estek ezek a bájos, meghitt mesék. Dahle képi világa színeit és formáit tekintve kedves, barátságosak és könnyen szerethető (a fotók mennyisége is arról árulkodik, hogy igencsak bajban voltam a válogatásnál). A rajzok első ránézésre sugalltak némi negédességet, de hamar kiderült, hogy ez a Tündérkert nem szirupos, vattával kitömött világ. Itt éppen annyira állandó lakos a humor, mint a kedves, megértő szeretet, vagy a huncut pajkosság.

Így lehet a hatványozottan rövidlátó vakond Molliból sikeres Tündérkirálynő-helyettes, akinek balul elsült uralkodását olyan elnézéssel korrigálják a többiek. Aztán vannak olyan kalandok, mint a békáké, akiket Centi a sündoktor sünnyállal gondol újra formába hozni. Ha arról van szó, Szamócka gyűjt egérkakit (növelendő a talaj-termékenységét), vagy szellemnek öltözik, esetleg csigacsúszdát eszkábál.

A sorozat két részében egymással nem összefüggő mesefüzérekből ismerjük meg a kertben élő állatok és tündérek kalandjait télen-nyáron. A fejezetek nem túl hosszúak, mindössze 3-4 oldalasak, így a kisebbek (4+) is simán végigülnek egy (vagy több) fejezetet. A nagyobbaknak pedig a megnövelt betűméret és a kellemes szöveg miatt önálló olvasmányként is megállja a helyét. Stephanie Dahle könyve minden elváráson felül osztatlan sikert aratott (köszönet Szászi Zsuzsannának a fordításért) kicsinél-nagynál a megmosolyogtató és szívet melengetően szelíd Tündérkerti történeteivel.

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve