Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Szertelen történetek, rendhagyó mesék Molnár Vilmos íróval

2018.01.31., szerda 18:00

A csíkszeredai Bookart Kiadó és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor 2018. január 31-én, szerdán, 18 órai kezdettel, a társszervező könyvtár olvasótermében Molnár Vilmos csíkszeredai író legutóbbi, A legfelső stáció. Szertelen történetek, rendhagyó mesék című novelláskötetének bemutatójára (Bookart, Csíkszereda, 2017).
A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa: Domokos Zsófia, a kötet szerkesztője. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Molnár Vilmos előző, 2013-as kötetének címére (Az ördög megint Csíkban) utalva elmondható: az is lehetne a szerző új, a Bookart Kiadónál megjelenő második könyvének címe, hogy Most az Isten Csíkban.


Humor, filozófiai hajlam, nyelvi furfang, súlyos, balladai hangvétel egyaránt jellemzi a novelláskötetet, amelyen folyamatos „az Isten ujjának” érintése, a nevének, akaratának, nyomainak keresése: Csicsó után a vonaton, gimnazista iskolai fogalmazásban, üres négyzetekben és félve feltett kérdésekben. A legfelső stáció jófajta elbeszélői hangon, egyetlen esőcseppnyi csíki ízzel szól arról, hogy mi minden olyan a mi életünkben is, mint a mesében. „Rendhagyó” és „minimál” meséi térben-évszázadokban messze röptetnek, saját testünk közeli mélyeiben búvárlanak, a férfi és nő huncutságai fölött kacsintanak össze az olvasóval, hajtűkanyarral visszatérve szövegükhöz pedig arról is mesélnek, hogyan íródnak és mit nem kell beléjük olvasni. Jó ötletek felszabadult nyelven megírt felső stációjára érünk a könyv olvasása közben.

A szerző így fogalmaz kötete fülszövegében: „Nem történik semmi különleges, a pillanat mégis a legkülönlegesebb. Az ember érzi, közelebb került Istenhez. Olyan, mintha új, addig ismeretlen érzékszervei léptek volna működésbe. Mint amikor egy születésétől vak hirtelen látni kezd. Olyan is, meg nem is, szavakkal nem leírható. Nem hasonlít semmire, de az ember számára megér mindent. Nem evilági pillanat, ami abban is megnyilvánul, hogy egy ideje nem hallatszik a kerekek kattogása, nem érződik a vagon zötykölődése. A vonat áll. De lehet, hogy nem is áll, hanem robog tovább a síneken, csak egy pillanat kecsesen kisasszézott a múló időből, mágikusan kimerevedett, hogy mielőtt a szerelvény továbbzakatolna és begördülne a szentdomokosi állomásra, Istennek legyen módja befejezni dolgát az emberrel. Egy pillanatnyi örökkévalóság. Vagy csak megint zűr támadt a vágányok körül, régiek már a sínek, néha meg kell állni és várni, míg sebtében bütykölnek rajtuk. S lehet, esetleges cinikus kétkedések dacára is lehetséges, hogy a kettő egy és ugyanaz.”

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:

Egy székely író

Molnár Vilmos szublimált világa

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve