Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Tudományos est zenével és verssel a szimmetriáról

2023.11.21., kedd 18:00

2023. november 21-én, kedden 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, zenével és versekkel tarkított, élményszerű tudományos ismeretterjesztő előadás lesz könyvtárunk Gábor Áron termében, Szimmetriák címmel.

A szimmetria sokat emlegetett, de tán kevésbé ismert fogalmát világítják meg több szemszögből a rendezvényen NAGY PÉTER csíkszeredai tudománytörténész, GÖLLNER BORÓKA sepsiszentgyörgyi színművész és GYÖRGY LÁSZLÓ gyergyószentmiklósi gitárművész.

A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) című sorozatába illeszkedő esemény célja ugyan a tudományos ismeretterjesztés, nem egy klasszikus tudományos előadás lesz, hanem inkább egy színházi darab és egy laza beszélgetés ötvözetét kínálja.

A szimmetria fogalomköre olyan gazdag tartalmú, hogy nehéz pontosan meghatározni. Ősi és univerzális jellegű, a világ valamennyi kultúrkörében megjelent egymástól függetlenül. Az idők folyamán a fogalom egyre gazdagodott, amíg a mai tág értelmezését elnyerte. És ez avatta olyan általános fogalommá, amely szakterületek, művészeti ágak, emberi kultúrák határain átnyúlva mindennapi életünk, művészeti tevékenységünk és tudományos ismereteink egészében hat.

Ma már a szimmetriák alapvető fontosságúak a tudományban, sőt, a tudósok rájöttek, hogy magának az Univerzumnak a története is igazából a szimmetriák története is. A Világegyetem fejlődésének azok a legfontosabb és legizgalmasabb pillanatai, amelyekben a szimmetria és a rend hirtelen megváltozása egy új, a korábbihoz képest minőségileg fejlettebb kozmikus színteret eredményezett.

Az előadás minden korosztálynak ajánlott, szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Sajtó visszhang:

Sérült szimmetriák és macska nélküli mosoly

Fotó: BPMK

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve