Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Van-e nemzeti lovaskultúránk?

2020.02.06., csütörtök 18:00

Dr. Gőblyös István előadása Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) elnevezésű rendezvénysorozatának vendége lesz 2020. február 6-án, csütörtökön, 18 órától, az intézmény Gábor Áron termében dr. Gőblyös István, a magyarországi Nemzeti Lovasakadémia alapítója és szakmai vezetője. Van-e nemzeti lovaskultúránk? Visszatalálás a gyökerekhez című előadásában az annak címében felvetett kérdést járja körül, megvizsgálva a magyar nemzeti lovaskultúra létezésének mai esélyeit, jellemzőit, felelevenítése, fenntartása lehetőségeit korunkban.

Az előadó bemutatja nemrég megjelent, a lovas szaknyelv megújítását, mai magyarra alkalmazását tartalmazó, Tizenöt mondat című könyvét is, amely nemzeti lovaskultúránk és a lókiképzés alapelveit foglalja össze és tárgyalja. Az előadás nem csak lovasoknak ajánlott, hiszen – témájára vonatkozó történelmi és kulturális vetületek mellett – a XXI. századi, a természettől elidegenedett ember és a természet viszonyára is kitér.

Az előadó jelzett könyve, illetve annak előzménye, az Egyensúly, Elengedettség, Egyenesség című kötet korlátozott példányszámban megvásárolható lesz a rendezvényen.

Meghívottunkról:
Negyven éve lovagol, az elmúlt évtizedek legjobb magyarországi mestereinek mindegyikétől tanulhatott. A díjlovaglás, díjugratás, military, western szakág tíz magyar bajnok lovát lovagolva három szakágban versenyzett, ezek közül díjlovaglásban nagydíj szintig, nemzetközi versenyekig jutott el. Német és dán lovasakadémia tagjaként a legnagyobb kortárs mesterektől tanulhatja a lovas mesterfogásokat. Nyolc éve foglalkozik az akadémista stílussal mint a lókiképzés legmagasabb szintű művelésével. Célja a magyar lovaskultúra megújítása és terjesztése, ennek érdekében a magyar elődök tevékenységét kutatja, hogy világszínvonalú tudásukat napjaink lovasaihoz érthető, hatékony módon eljuttassa.

Erdélyben 2015-ben a Háromszéki Lovas Egyesület meghívására, 2017-ben és 2018-ban pedig az Erdélyi Lovas Egyesület kezdeményezésére és szervezésében tartott képzést.

Honlapja: http://www.goblyos.hu/
Blogja: https://zablaeskengyel.blog.hu/

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Mondatok a lovakról
Kapocs a természethez

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve