Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Világpróbák - Mihai Radu a pulzArton

2023.09.15., péntek 17:30

A 9. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében, 2023. szeptember 15-én, pénteken 17 óra 30 perctől, Világpróbák címmel közönségtalálkozóra kerül sor MIHAI RADU íróval, a Tamási Áron Színház előcsarnokában, könyvtárunk társszervezésében.

A szerző beszélgetőtársa SZŐCS IMRE műfordító, könyvtáros lesz, aki meghívottunk Contaminare című regényének magyar fordítását is jegyzi, amely Átszivárgás címmel jelent meg a Typotex Kiadónál 2021-ben.

MIHAI RADU Bukarestben született 1977-ben. Író, újságíró, filozófiából diplomázott a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetemen. Rendszeresen közöl a Cațavencii hetilapban és ír a Starea Nației magazinműsornak. Első prózakötete 2009-ben jelent meg Hobby și alte povestiri (Hobby és más történetek) címmel. További kötetei: Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut, 2013 (A nők a Vénuszról, a férfiak a kocsmából jönnek), Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor, 2015 (A férfiak a Marsról, a nők a fodrászatból jönnek) – ezek társszerzője: Simona Tache; Sebastian, ceilalți și-un câine, 2014 (Sebestyén, a többiek és egy kutya), Extraconjugal, 2017, 2018 (Házasságon kívüli), Contaminare (2019), Repetiție pentru o lume mai bună, 2022 (Próba egy jobb világhoz). Legutóbbi regényét a Bukaresti Nemzeti Színház 2023 márciusában Radu Afrim rendezésében színpadra állította. Műveiben a drámai történetek mellett a humor és a szarkazmus is gyakran megjelenik.

„A humor adja a lazaságot ahhoz, hogy úgy lásd a dolgokat, amilyenek valójában.” – nyilatkozta egy interjúban a szerző, amelyben az irodalommal való viszonyáról is vall: „Azt hiszem, az irodalom valahol benned árad, bármit is tennél. Hétvégeken, este, néha reggel is, ébredés után papírra vetem azt a néhány gondolatot, ami a fejemben van. Valóban, egy kissé különös módja ez az írásnak, de azt hiszem, mindenki megtalálja azokat a kis útvonalakat, amelyeken eljut oda, hogy elmondhassa, amit föltétlenül el akar.” („A humor az életünk része, jobban, mint szeretnénk”, Observator Cultural, Adela Greceanu).

Humor, szarkazmus, drámai történetek és „elmesélésre” érdemes mindennapok – mindezekről szó lesz a 9. pulzArt első irodalmi programján.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Sajtóvisszhang:
Humor és filozófia

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve