Bod Péter Megyei KönyvtárKovászna Megye

Virtuális tárlat - Szó-képek a 80 éves Szilágyi Domokossal

Idén lenne nyolcvan éves Szilágyi Domokos költő, író, műfordító (1938–1976). Emlékére, illetve a Magyar Költészet Napja tiszteletére és a Szent György Napok jegyében könyvtárunk közösségi vers- és fotógyűjtő akciót hirdetett, amelynek hozadékából virtuális tárlatot hoztunk létre.

A költészetet és Szilágyi Domokos líráját kedvelők 2018. április 11-e éjfélig küldhettek be – a felhívásunk szerint – legtöbb nyolc soros verset vagy versrészletet a költő alkotásából, illetve, ehhez kapcsolódóan, egy olyan, felismerhetően sepsiszentgyörgyi helyszínű vagy vonatkozású fotót, amely hangulatában, jelentésében vagy más tekintetben talált a választott vershez, versrészlethez. (Javasoltuk, hogy a fotón szerepelhet például a város épített vagy természeti környezetének részlete, de lehetett portréjellegű vagy ábrázolhatott tárgyat, akár jelenetet is.)

A fotókból és a versrészletekből készült összeállítást tettük közzé az albumban. Néhány esetben több verset, nagyobb szövegrészletet vagy több fotót is kaptunk a résztvevőktől, ezek közül egy-egyet illesztettünk be az albumba, a többit pedig, az itt olvashatókkal együtt, egy jegyzetben foglaltuk össze. A jegyzetben csillaggal jelöltük a beküldő neve mellett, ha fotót is mellékelt a szöveghez, illetve ha maga a beküldött szöveg is képként érkezett.

Az album IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A teljes beküldött anyag pedig ITT OLVASHATÓ.

Köszönjük mindazoknak, akik felhívásunkra válaszoltak, szöveget és képet küldtek. Külön köszönjük a költő lánytestvéreinek, Szilágyi Mártának és özv. Szekeres Istvánné Szilágyi Juditnak a beküldött verseket, kéziratfotót és a családi albumból származó fotókat.

Sajtóvisszhang:

A család is részt vett

Mi történik?

A hét könyve

A hét gyerekkönyve